Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie poszukuję rybek do swego akwarium w którym pływają Saulosi i Magunga oraz L. Hongi. Z tego układu chcę zrezygnować z Hongi i na ich miejsce zakupić:

Metriaclima fainzilberi , tylko że jest ich kilka odmian i chciałbym kupić gatunek z fotki

lub

Cynotilapia sp. Chinyankwazi i interesowałby mnie też tylko gatunek z fotki nr2.

Czy istnieją te gatunki pod innymi nazwami? Mam oferty od hodowców, a nie mogę znaleźć tych nazw. Chyba, że nie mają w ofercie danych gatunków ale wiem, że różne nazwy gatunków występują więc może ktoś zna ich potoczną nazwę.

post-14887-146957200038_thumb.jpg

post-14887-14695720004731_thumb.jpg

Opublikowano

Widziałem Metriaclima fainzilberi lundo island z samiczkami Ob są przecudne. Cynotilapie Chinyankwazi widziałem na hodowli, samczyk piękny i urywa klatę, ale samiczki jak to samiczki z tego gatunku. Cynotilapia rośnie mniejsza. Nie wiem jakie masz akwarium?? Ciężko coś polecić. Podaj wymiary zbiornika.

Opublikowano

Generalnie Cynotilapia sp. 'chinyankwazi' nazywa się tak jak nazywa ... nie widziałem jej w ofertach. Na pewno jej substytutem może być Cynotilapia sp. hara zwana Cynotilapia afra white top Galileya Reef ( dostępna choćby w TM ) do obejrzenia w naszej galerii. Metriaclima fainzilberi może trafić się pod nazwami Pseudotropheus fainzilberi czy Malandia fainzilberi.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Szczerze wybrałbym Cynotilapie Chinyankwazi. Jest na pewno mniejsza a i agresją nie dorównuje M fainzilberi. Która umie obronić swój rewir z rybką takich samych wymiarów i tez rodzaju Metriaclima. Dla M msobo magunga będzie bardzo duży kontrast kolorystyczny. Jest to naprawdę śliczna rybka jeżeli chodzi o samca.

Nie polecam Metriaclima fainziberi ze względu na wymiary zbiornika i ze względu na agresję tego pysia.

Wojtku C Chinyankwazi wygląda tak

CCHINY~1.JPG

A C Sp hara wygląda tak

2_1.jpg

Tak więc są to dwie inne ryby/

• Dziękuję 1
Opublikowano

A co myślicie o Cynotilapia sp. Hara jak u nich z agresywnością i kolorystycznie samicami?

Właśnie szukam kontrastu dla Msobo i naszło mnie na coś białego lub w podobnym jasnym odcieniu.

Opublikowano
A co myślicie o Cynotilapia sp. Hara jak u nich z agresywnością i kolorystycznie samicami?

Samiczki na pewno są ładniejsze od samiczek Chinyankwazi. Samiczki sp Hara wpadają w niebieskawy kolor. Myślę, że sp Hara jest bardziej spokojniejszą rybką.

Co do kolorystyki to jak co komu się podoba. Oba samce są piękne.

Jeżeli moge wyrazić swoje zdanie polecam C sp Hara