Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jakieś pół roku temu stwierdziłem,że wrócę do akwarystyki po długiej przerwie(spowodowanej pracą za granicą) i zakupiłem od znajomego znajomego akwarium 160 litrowe (wtedy wydawało by się olbrzym).W tymże akwarium żyły sobie dorosłe pyszczaki. Po dwudniowej obserwacji stwierdziłem, że pyszczaki pójdą do zoologicznego a w akwa beda pływały mieczyki itd...ehh.

Mijał czas sporo poczytałem o pysiach i tak oto stwierdziłem, że popełniłbym błąd życia. Zakochałem się w tych rybach a dokłądniej w sposobie ich życia. Dziś nie chcę w akwarium widzieć innych ryb jak z malawi. Czas mijał ja przyswajałem wiedzę codziennie na ich temat i oto przyszła pora na zmiane zbiornika, zakupilem wtedy standardowa 300 jak wiadomo akwarium kurczy się w oczach i od 2 tygodni stoi 375 standard na szkle guardiana.

Po tym czasie jestem zdania,ze moglem odrazu kupić 720l...Przerobiłem już mbunę, kiedy to zobaczylam copadichromisy, protomelasy itd (które wcześniej nigdy mi się nie podobały).

Tak oto haremik copadichromis mloto lupingu w ukłądzie 1+4 plywa w nowym baniaczku.Są tez pozostałości po 300ce 1+2 saulosi i młode hongi,oczywiście mbuny myślę się pozbyć na koszt pawi.

Docelowa obsada do mojego akwa to copadichromis mloto lupingu(już obecne),aulonocara Chilumba 2+2 Protomelas steveni taiwan reef 2+2 i Scieanochromis iceberg albo Ahli 1+1.

Jak myślicie dadzą sobie radę?

Teraz troszkę danych akwa:

-szkło 150/50/50 10 mm guardian

-pokrywa diwersa z belka 2x36w (mysle wsadzić moduły led z symulatorem zmierzchu)

-szafka diversa

-filtracja (filtr kasetowy opracowany na KM zasypany zeramika na pompie aq 2000l/h, na przeciwnej szybie falownik 5000l/h)

-podłoże piasek jasny ze żwirowni

-kamienie górskie grey stone.

-tło tylna szyba pomalowana czarnym akrylem od zewnatrz.

Obsada

-Copdichromis mloto lupingu 1+4 dorastające

-Pseudothropeus saulosi 1+2

-Labidochromis hongi 10 szt.

Czekam na wszelkie uwagi i sugestie.

post-14922-1469571997196_thumb.jpg

post-14922-14695719976325_thumb.jpg

Opublikowano

Uff.

Przy dziennym oswietleniu mi sie wogole nie podoba na czasie bede cos kombinował z modułami i barwą.

Na aparat przyjdzie czas przy dużo wiekszym baniaczku.

Opublikowano

Spokojnie Raven, co taki niecierpliwy jesteś? :P Mi się podoba, jest trochę kryjówekran z tego, co widzę, jakaś przestrzeń też istnieje... ;) ale najważniejsze jest żeby podobało się Tobie.