Skocz do zawartości

Start i prośba o ocenę parametrów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Minął tydzień od założenia zbiornika, w tym czasie robiłem parę testów wody które przedstawiam w poniższej tabeli. Możecie zerknąć czy wszystko idzie w dobrym kierunku?

Z chemii którą aplikowałem do akwarium to tylko bakterie nitryfikacyjne.

parametry%2Bwody.png

Opublikowano

Dziwne rozbieżności parametrów, szczególnie NO3. Robisz testy o różnych porach przy różnym świetle? Bo chyba tylko tak można to odczytać. No, chyba, że masz testy paskowe które wg opinii forum można wyrzucić.

Czy oprócz bakterii dałeś im jakieś papu? Rybka startowa, mocz, jedzenie, mięso, woda amoniakalna? Czy też bakterie były razem z pożywką?

Po co ta podmiana wody? Jeśli już to robisz ją po zamknięciu cyklu a przed wypuszczeniem ryb aby obniżyć poziom NO3.

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1
Opublikowano

Przede wszystkim, zupełnie niepotrzebnie podmieniłeś wodę po tygodniu, robi się tak tylko, gdy mamy już ryby. W ten sposób zaburzyłeś i wydłużyłeś czas dojrzewania zbiornika. Poza tym, z tego co podajesz, nie ruszyło NO2, co jest oznaką, że tak na dobre jeszcze nic nie wystartowało.

Edit : Spiochu był szybszy ;)

Opublikowano

Podmianę zrobiłem bo mimo wielokrotnego płukania żwiru w wodzie unosił się taki biały osad. Bakterie dolałem EasyStart (firma Easy-Life), a ponieważ nie wiedziałęm, czy są z pożywką dlatego przez tydzień nic nie dawałem tylko mierzyłem. Dziś dodałem 5ml moczu i po 2 godzinach zrobiłem ponownie test na NO2 i nic nie wzrosło... Może trzeba tego więcej?

Edit:Używam testów kropelkowych ZooLek, co do tych wahań NO3 to chyba błąd odczytu kolorów:) niewielka tam różnica na tym wzorniku jest:)

Opublikowano

Biały osad to normalny objaw startu akwarium, nic innego jak wysyp piewrotniaków, które zniknęłyby za kilka dni. Tak od razu to no2 też Ci nie skoczy. Wystarczyło przeczytać jakikolwiek temat o starcie akwarium na tym forum i wiedziałbyś co dzieje się w Twoim zbiorniku, a tak tylko kombinujesz wydłużając sobie czekanie.

• Dziękuję 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

No i chyba to właśnie ten dzień, dzień w którym zamknął się cykl azotowy... Od momentu zakupu akwarium minął ponad miesiąc i już nie mogłem się doczekać.

Czas na obsadę.

Tak dla pewności pokażę Wam tabelę pomiarów. Koniec?

parametry%2Bwody.png