suricade Opublikowano 12 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Niemcy nazywają taki filtr mobilnym hamburskim (mobile HMF Filter). Od klasycznego różni się obudową , dzięki której można go wyciągnąć z akwarium i przenieść do innego zbiornika. Zrobiłam taki filterek z tego co było w domu więc nie jest może zbyt piękny. Profil o długości 70 cm i szerokości 11 cm. Po przecięciu dał 2 ścianki. Miał kilka otworków ale bez problemu zostały uszczelnione . Wklejone dno. Gąbka 16x28 cm. zamaskowana moskitierą. W wodzie. Do środka weszła głowica 750 l/h aqua szut , weszła także grzałka. Myślę , że jest to alternatywa dla filtra kasetowego, można powiedzieć, jego odmiana. Może tez służyć jako prefiltr do kubełka. Wymiary i moc pompy można wyliczyć za pomocą http://www.oliver-baltz.de/HMF_Berechnung1.html Niestety chwilowo przerwałam testy filtra. Posiadana gąbka jest nieco zbyt gruba ( 5 cm) o ppi ok 45 lepsza byłaby cieńsza o większych oczkach. Jak zdobędę odpowiednia to napisze jak się sprawdza jako mechanik.
spiochu Opublikowano 12 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Ja bym powiedział, że to odmiana hamburskiego bo kaseciaka średnio przypomina Ale to tylko nazewnictwo Zdecydowanie czarna gąbka byłaby lepsza Czemu uważasz, że gąbka jest za gruba i gęsta? Wysłane z telefonu
suricade Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor #3 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Za gruba bo zostawia za mało miejsca na głowicę. Wchodzi tak na styk. Zalecana jest 30 ppi i taką chciałabym przetestować jaka będzie różnica w przepływie i skuteczności. Tu http://www.seriouslyfish.com/a-basic-guide-to-the-hamburger-mattenfilter/jest ciekawy artykuł na ten temat i linki do kolejnych . 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 12 Grudnia 2014 #4 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Myślę , że jest to alternatywa dla filtra kasetowego, można powiedzieć, jego odmiana. ...Sławek -Meszek ma taki w 720 litrach .Bardzo sobie chwali...Popytaj Sławka to wiele Ci podpowie.
r3b Opublikowano 13 Grudnia 2014 #5 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Fajna konstrukcja, myślałem o czymś takim jako prefiltr, czyli rura zasysająca zewnętrznego filtra była by w środku. Martwi mnie tylko jedno. Przy czyszczeniu tego za każdym razem cały syf będzie wracał do środka zbiornika...
Andrzej Głuszyca Opublikowano 13 Grudnia 2014 #6 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Fajna konstrukcja, myślałem o czymś takim jako prefiltr, czyli rura zasysająca zewnętrznego filtra była by w środku. ...możesz założyć coś takiego :http://www.akwarystyczny24.pl/eheim-prefiltr-4004320-p-3116.html .Mam taki prefiltr ale różnica miedzy nim a gąbką to chyba tylko walory estetyczne . Ale możesz zrobić też taki prefiltr z małego plastikowego słoika a w środku umieścić co chcesz Wiem..nie o tym temat przepraszam Agnieszko:)
suricade Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor #7 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Andrzeju każda informacja może się przydać. Ja jeszcze nie zdecydowałam jak wykorzystać tę konstrukcję .
stan Opublikowano 13 Grudnia 2014 #8 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Hmm, jak dla mnie tego typu filtracja ma rację bytu raczej w większych zbiornikach bo jednak zabiera cenne miejsce w mniejszych akwariach. Nie wiem czy nie lepiej dać filtrację narurową tym bardziej, że jak widzę to koleżanka Agnieszka ma zacięcie majsterkowania ;-).
suricade Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor #9 Opublikowano 13 Grudnia 2014 jeżeli do skutecznej filtracji mechanicznej wystarczy to co "zmajstrowałam", to nie zajmie więcej miejsca niż głowica z dużą gąbką. Przetestuję i zobaczę co z tego wyjdzie.
duchu Opublikowano 13 Grudnia 2014 #10 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Ciekaw jestem jak to wyjdzie przy czyszczeniu gąbki.czy jednak nie narobi się balaganu
Rekomendowane odpowiedzi