Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich ostatnimi czasy borykam się z problemem dotyczącym filtra kubełkowego mianowicie mierzyłem jego przepływ na wylocie i zamiast 900litrów/h przepuszcza około 300 litrów/h co nie jest zadawalającym wynikiem. Filtr jest bardzo cichy praktycznie bezgłośny dodam iż pomiarów dokonywałem na pustym filtrze bez mediów fltracyjnych . Zabiegi , które wykonałem to czyszczenie rurek, złączek , zaworów a nawet dobrałem sie do gniazda wirnika w celu usunięcia nalotu. Proszę o pomoc w stwierdzeniu czy żywot mojego filtra dobiega końca a czy może są jeszcze jakieś możliwości zwiekszenia wydajności , które zostały przezemnie pominięte??

Opublikowano

Nic nie rób. Ten filtr ma rzeczywisty przepływ na poziomie 300-350litrów.

Sprawdzałem przepływ tego filterka. Był pusty i mi wyszło około 325l/h.

Jeżeli ma on służyć do utrzymania biologi to spokojnie wystarczy aby pociągnąć 450l.

Opublikowano

To szkoda że tak mało bo każdy sugeruje się opisem producenta,który określa przepływ na 900litrów/h. Głównie chodzi jako biolog ale gdyby podany przepływ był rzeczywisty to spełniałby się pod kątem mechanicznym ponieważ używam prefiltra na wlot. No nic pomyśle nad jakimś dodatkowym wewnętrznym filtrem a Forumowiczowi serdecznie dziękuje za bezinteresowne zaangażowanie moim problemem. Pozdrawiam :)

Opublikowano

Praktycznie każdy kubełek to są zawyżone parametry.

Jeżeli ja jestem tym forumowiczem to nie ma za co:-). Od tego jest forum aby sobie pomagać.

Nie wiem jaki masz zbiornik?

Co chcesz wsadzić za wewnętrzny filterek?

Opublikowano
Praktycznie każdy kubełek to są zawyżone parametry.

Jeżeli ja jestem tym forumowiczem to nie ma za co:-). Od tego jest forum aby sobie pomagać.

Nie wiem jaki masz zbiornik?

Co chcesz wsadzić za wewnętrzny filterek?

Posiadam baniak 200l i zależy mi na estetyce wnętrza i na miejscu , którego sporo zabierze mi wewnętrzny filtr. Narazie sie nie zastanawiałem chciałbym mieć jeden a wydajny filtr zewnętrzny- kubełkowy tylko nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Chciałbym aby również pełnił funkcje filtracji mechanicznej w moim baniaku. Może dobrym rozwiązaniem byłaby tetra ex 1200 ten przepływ mógłby załatwic sprawe bo ma wiele wiekszy przepływ. Co o tym sądzisz ??? A jeśli chodzi o filtr wewnętrzny to mam w posiadaniu aquael fan 2 przepływ 450/h

Opublikowano

kolego zapodaj przed kubełkiem filtr narurowy, a w nim włóknina/ owata tapicerska. Mam takie rozwiązanie właśnie w akwa 200 l i się sprawdza bez zarzutu, a w ten sposób masz więcej miejsca w akwa, polecam:-)