Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

"trochę" poczytałem i chciałbym się zapytać czy taka obsada będzie odpowiednia do mojego szkiełka:

Labeotropheus trewavasae "Mpanga" - 6 sztuk (deal od sprzedawcy), docelowo 1+3

Metriaclima Estherae "Chiofu" (red/blue jak dobrze rozumiem) - 2+2 (w takiej kombinacji są sprzedawane)

Pseudotropheus Acei Yellow Tail - 6 sztuk

Pseudotropheus Saulosi - 10 sztuk do redukcji 2+4

Po redukcji powinno zostać 20 Pysiów.

Co o tym sądzicie? Mamy tu czerwień i blady róż od Mpanga, niebieski i pomarańcz od Metriaclima, niebieski od Acei oraz granat wraz z żółcią od Saulosi :-)

Chyba ładnie powinno się to komponować na czarnej "ściance"???

Żywieniowo też nie ma tragedii... tak myśle ;-)

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

Łukasz

Posted

Wymiary mojej panoramy to: 150x(40)50x60

Aj sorrki cosik zaszalałem z edycją;/. Usunąłem post kolegi.

Przy panoramie podaje największą i najmniejszą szerokość. Tak przynajmniej wklepywałem w kalkulatorze.

Posted

Powiedzmy sobie po chłopsku masz 450l panoramiczne:-)

Co do obsady to na pewno zostawiłbym

Pseudotropheus acei

Labeotropheus Trewavase

do tego zamiast saulosi Metriaclima msobo magunga.

A co do czwartego gatunko to bym się zastanowił, samczyki miebieskie jak acie samiczki pomarańczowo-żółte jak msobo czy sualosi.

Wybrałbym Pseudotropheus demasoni

Reasumując

P acei

L Trewavase mpanga

M msobo magunga

P demasoni

Żywieniowo dieta roślinna

Posted

Popieram Sławka, super ekipa. Do takiego baniaka większa Magunga będzie moim zdaniem fajniejsza niż niewielkie Saulosi, do tego zaproponowana reszta i naprawdę będzie co oglądać, nic tylko czekać na foty :)

Posted

Wszystko super, ale jak mam być szczery to mi się za bardzo nie podobają Pseudotropheus demasoni. Wiem, że pewnie jestem w mniejszości, jeżeli chodzi o skłonność do tego gatunku no ale cóż są gusta i guściki :-)

Co do Magunga hmmm... zobaczę czy ma go hodowca od którego biorę Labeotropheus trewavasae "Mpanga". Bardzo chce mieć te trewki, a za dostawę jednego gatunku koleś chce krocie. Własnie u niego znalazłem Metriaclima Estherae "Chiofu" i się mi spodobała.

mały update: jak mam być szczery to zapasy hodowcy od którego biorę trewki są znikome. Spowodowane jest to pewnie nadchodzącymi Świętami. A więc zostaje obsada:

Labeotropheus trewavasae "Mpanga"

Metriaclima Estherae "Chiofu"

Pseudotropheus Acei

Teraz potrzebuje pyśki na 4 gatunek. Jakieś propozycje?

Posted

hehe za tego wariata ja już na wstępie podziękuje:-) miałem taką jedna parkę co sterroryzowała całe akwa. Auratusom mówimy NIE ;-) To już wyższa szkoła jazdy, nie dla mnie.

Dzięki za zainteresowanie i Twój typ.

Posted
Labeotropheus trewavasae "Mpanga" - 6 sztuk (deal od sprzedawcy), docelowo 1+3 Metriaclima Estherae "Chiofu" (red/blue jak dobrze rozumiem) - 2+2 (w takiej kombinacji są sprzedawane) Pseudotropheus Acei Yellow Tail - 6 sztuk Pseudotropheus Saulosi - 10 sztuk do redukcji 2+4

Oczywiście możesz mieć taka obsadę jak sobie wymyśliłeś.

Tylko jest jedno ale masz trzy duże gatunki bo P acei rośnie do 18cm, L Trewavase do 17cm osobiście takiego widziałem, M estherae do 15cm, tylko jedna ryba będzie mniejsza i to prawie o połowę.

O kolorystyce już napisałem w poprzednim poście. Po co powtarzać kolory, chyba, że ktoś bardzo chce.

Wiem, że o gustach się nie rozmawia, więc kolego zdecydujesz sam co będzie najlepsze dla Ciebie.