Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie musisz robić jak masz nawet 7,4 nie będzie krzywdy. Też w to się bawiłem ale odpuściłem i nie wiedzę żadnej różnicy w zachowaniu ryb.

Widzę że pH masz 7,8 - odpuść sobie bawienie w podnoszenie pH kompletne zawracanie sobie dup...

• Dziękuję 1
Opublikowano
A czy coś robić żeby podnieść do 8,0? Jeżeli tak to co?

...możesz odpuścić jak piszą koledzy ewentualnie rozpuść 3 łyżeczki ( od herbaty ) sody oczyszczonej i wlej przy podmianie. Wybór należy do Ciebie...Ja tylko odpowiedziałem co ewentualnie można lub nie zrobić;)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Gorsze są wahania niż stałe niskie. Sodą zapodasz wahania, bo nie będziesz w stanie dosypywać regularnie idealnie tyle ile trzeba.

...z jednej strony masz rację. Ale z drugiej strony nie wiemy co ma w kubełku jako bufor .Ja dodaję co tydzień 3 łyżeczki ( akurat tyle mi starczy aby pH wynosiło 8 )...W kubełku jeden kosz to grys koralowy i nie ma mowy o skokach tego parametru ( wg kropel JBL) .Osobiście uważam że:

- przy 7.8 nie ma powodów do podnoszenia

- a jeżeli nawet skok byłby w granicach 0,2 to też CHYBA nie stanowiłoby to zagrożenia.

..i żeby nie było:)pH mam stałe a ryby są zdrowe i przez lata nic im nie jest:)

Opublikowano

To jak nabierze doświadczenia to będzie mógł się bawić. Tymczasem jeśli dopiero zaczyna to taka porada może przynieść więcej szkody niż pożytku. ;) Dlatego odradziłem.

Niemniej musisz wziąć pod uwagę że soda to tylko węglany. Których ciągłe dodawanie zaburza równowagę między pozostałymi minerałami zwykle rozpuszczonymi w wodzie. Prowadzi to w długiej perspektywie do błędnych odczytów na testach i w efekcie może powodować problemy. Woda z akwa paruje, jest podmieniana, a koncwntracja węglanów jest stale wyrównywana. Tylko węglanów. To też nie dobrze.

Doświadczony akwarysta wybrnie, a nowy? ;)

Czasami musimy uważač jakie rady dajemy.

To już 100x lepsze byłyby jakieś sole do malawi (gotowe preparaty). :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Niemniej musisz wziąć pod uwagę że soda to tylko węglany. Których ciągłe dodawanie zaburza równowagę między pozostałymi minerałami zwykle rozpuszczonymi w wodzie.

.....masz rację. Stąd dla mnie ważne jest to aby był po prostu sprawny bufor który pomoże nam utrzymać pH na stałym poziomie . Powiem tak..podnoszenie sodą pH o 0,2 wydaje się zbyteczne w tym przypadku ( o czym wszyscy tu piszemy) . Gdyby podnosić np. o 2 stopnie to faktycznie w dłuższej perspektywie można tych zmian o których piszesz obawiać się.Ale jak wiesz większość z nas sypie sodę i wszystko jest ok:) Lata to robię ( nie prowadzę żadnych badań) ale ryby pływają i maja się dobrze. Po prostu staram się nie wnikać zbyt "naukowo" w pewne zawiłości:) Każdy musi poznać swoje akwarium i cieszyć się z tego ,że jest ok..A martwić gdy nie jest:)