Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
Opublikowano

Wiem, że odkopuję stary temat, ale czy jest tu ktoś kto wie jaka jest różnica między 098 i 099? Bo z tego co czytam to dalej nie zostało to ustalone :)

Albo czy jest tu ktoś kto ma/miał 098 i napisze jak się sprawuje ?

Opublikowano
  Quba napisał(a):
Wiem, że odkopuję stary temat, ale czy jest tu ktoś kto wie jaka jest różnica między 098 i 099?

...O98 jest jaśniejszy i mniej zanieczyszczony nie reaguje na ocet, nie wpływa na parametry wody

...099 jest troszkę ciemniejszy, reaguje na ocet , podnosi pH i stąd jest bardziej przydatny w naszym biotopie.

• Dziękuję 1
Opublikowano
  Quba napisał(a):
A ma ktoś informacje co do gradacji 098? Bo akurat tylko ten mam dostępny w lokalnym markecie

Mam 099 od jakiegoś czasu (jestem zadowolony).

Niedawno do nowego akwarium kupowałem piasek. W sklepie, tak jak w Ciebie, był tylko 098. Wtedy porównałem granulację 098 i 099.

098 z dolną granicą granulacji schodzi znacznie w dół w stosunku do 099 (ma dużo drobniejszych ziarenek, prawie pyłu). Różnica bardzo duża, chociaż konkretnych wartości granulacji nie pamiętam. 099 jest bardziej równoziarnisty. Pojechałem do innego sklepu i kupiłem 099.

• Dziękuję 1
Opublikowano
  Quba napisał(a):
A ma ktoś informacje co do gradacji 098? Bo akurat tylko ten mam dostępny w lokalnym markecie

...gradacje są w nim takie same jak w 099 czyli jak podaje producent od 0,1 do 1,2 . Ale to jest rozpiętość w jakiej występuje w produkcji. Natomiast w sklepie masz oznaczenia na workach: np 1mm lub 0,1-1,2mm albo 0,8-1,2mm . Musisz patrzeć na to co jest zaznaczone na worku. Przy naszych pompach najlepszy jest 0,8-1,2 i jak coś to szukaj takiego.

• Dziękuję 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Szukam tego piasku i w dwóch Castoramach w Szczecinie nie trafiłem. Tzn w jednej nie było wcale, a w drugiej był tylko 099 we frakcji 1mm. Blisko mam jeszcze do Gorzowa, może tam będę mieli we frakcji 0,8 - 1,2 mm.

I jeszcze jedna myśl mi przyświeca. Do akwarium potrzebuję... ze cztery worki. Może warto zmieszać 098 z 099? Próbował ktoś tego?

Opublikowano

Nie znajdziesz juz w Castoramie frakcji 098. Kiedys owszem dalo sie ja tam kupic. Obecie tylko 099. Ja przechodzac niedawno z 240 na 375 potrzebowalem ok 15kg Kreisela dolozyc i mialem problem ze znalezieniem 098. W  LeroyMerlin były ostatnie worki ale uwalone cementem i odpuscilem. Poszukaj może w Szczecinie maja https://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/materialy-budowlane-stan-surowy/piasek-keramzyt/piasek-do-piaskownic-25-kg-kreisel,p154485,l347.html . W moim przypadku skoczylo sie na 099. Sitem przesialem cały worek i uzykałem ok 15kg tego czego chcialem. Podobnie bylo z 098 w przeszlosci. Osobiście odradzam sypania do akwarium nieprzesianego kreisela czy to 098 czy 099. Mimo dokładnego przeplukania pozostaje sporo pyłu. Po przesianiu, po pierwsze mniej zabawy z płukaniem jest i zostaja super ziarna piasku. Nie ma obaw, ze przy zastosowaniu np. pompy cyrkulacyjnej by cos wywiewało z podłoża.

• Dziękuję 1