Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! W najbliższym czasie planuję zakup akwarium Eheim vivaline 330 (150x50x45cm). Jako że zaczynam dopiero przygodę z pyszczakami, mam pytanie odnośnie obsady. Jaki drugi gatunek ryb oprócz pseudotropheus saluosi mogę trzymać w ww akwarium ? Myślałem o labidochromis caeurelus... W jakich ilościach i proporcjach (stos. samców do samic) mógłbym trzymać te dwa gatunki razem ?

Opublikowano

Witaj, w tej wielkości zbiorniku możesz spokojnie trzymać trzy, a nawet cztery gatunki pyszczaków. Saulosi i Yellow mogą oczywiście pływać razem, ale moim zdaniem byłoby zbyt dużo żółtego koloru. Poczytaj propozycje obsad w tym dziale, może zdecydujesz się na coś innego. Standardowo na jednego samca przypadać powinny 3-4 samice.

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu do takiego baniaka, przygarnąłbym jakieś większe ryby niż Saulosi. Uważam też, tak jak napisał Marcin, że Yellow z Saulosi to będzie za dużo żółtego, przejrzyj propozycje obsad i jak będziesz miał ewentualnie wątpliwości to pytaj dalej.

Opublikowano

Oki, dzięki za wskazówki. Pewnie nie będę oryginalny mówiąc, że zależy mi, żeby zbiornik tętnił życiem, toteż inne kolory mile widziane. Widziałem ostatnio w Niemczech p. saluosi coral i chyba jest jeszcze ładniejszy od tradycyjnego...

Opublikowano

To, że ryby będą większe, nie znaczy, że będą mniej żwawe i że ucierpi na tym energia zbiornika ;) Saulosi Coral to sztuczny twór i tak nie do końca wiadomo skąd pochodzi, samice może i rzeczywiście są ładniejsze od "naturanych", ale samce nie mają tak wyrazistych odcieni granatu, są bledsze i raczej odstają urodą od swoich naturalnych braci... W sumie na Twoim miejscu odszedłbym od Saulosi na rzecz, Msobo Magungi (też występuje podobny dymorfizm płciowy, a są sporo większe i byłyby bardziej widoczne w takim baniaku) i to do nich dobierał resztę obsady ;)

Opublikowano
W sumie na Twoim miejscu odszedłbym od Saulosi na rzecz, Msobo Magungi (też występuje podobny dymorfizm płciowy, a są sporo większe i byłyby bardziej widoczne w takim baniaku) i to do nich dobierał resztę obsady

Zastanowiłbym się na M msobo Magunga to jest w sumie agresywna ryba.

jeżeli kolego chce saulosi coral to dlaczego nie. Do nich dołożyłbym

maingano

images?q=tbn:ANd9GcToULZd4CsacVrmYiqMwAOpsTGOznOVlsSqPOtjwM2pL5psdkk7gw

i

Labidochromis nkhata bay

images?q=tbn:ANd9GcSkZdxQ2cT-8j63-MSUccNOx_MxZCAdh_Fc43JSRHZYoXVfN6r8-A

Opublikowano

Słuchajcie, a pseudotropheus socolofi by się nadawał do wielogatunkowego zbiornika ? Pytam, bo wcześniej naczytałem się, że ryba ta "nie przepuści" żadnej innej i komuś tam zdziesiątkowała obsadę... Jestem dopiero początkujący w kwestii Malawi, dlatego cenię sobie wszelkie wskazówki doświadczonych akwarystów ;-)