Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem, że nie chodzi o dostawanie bęcków tylko odstawanie kolorystyczne...? ;) Samice mają w mniejszym stopniu zaznaczone fioletem boki, są bardziej jednolite, troszkę mniej masywne, samce są tak jakby bardziej przypakowane ;)

Opublikowano

We wszystkich opisach gatunku Pseudotropheus Acei zapisane jest, ze minimalna długość zbiornika dla nich to 100cm. Dodatkowo te ryby lubią pływać w całej toni wodnej, a moje akwarium to podwyższone 100x40x67, wiec zaryzykuje z małym stadem. :-) pewnie mnie zaraz ktoś za ten pomysł zjedzie, ale myślę, że będzie im dobrze samym w tym akwarium.

Opublikowano

MatiK a zeknij np. tutaj:

http://www.argusakwarystyka.pl/Produkty/Encyklopedia/Pielegnicowate-Cichlidae/Pyszczak-zlotopletwy-Acei-Pseudotropheus-sp.?node=2087

Albo tutaj:

http://www.akwafoto.pl/jakwafoto2/core/gatunki!pokazGatunek.action;jsessionid=D0851303D8B8FB4E696113A2DE48EF29?gatunek.id_gatunki=270

Wiadomo, ze im więcej tym lepiej, ale czy twierdzenie, ze akwarium minimum 150cm, nie jest tez już przesadą? Nawet idąc do oceanarium niektóre ogromne ryby sa trzymane w stosunkowo niewielkich zbiornikach.

Opublikowano

Nie wiem co próbujesz udowodnić tymi linkami?? Chyba tylko to, że tam jest napisane w jakim zbiorniku można trzymać te ryby. Co jest totalną bzdurą. Ryba ta rośnie do 18cm. Sam taką posiadałem, nie był to tylko jeden samczyk, ale trzy. W innym akwarium też widziałem prawie 18cm samczyka. Na logikę i zdrowy rozum, pomyśl proszę jak ta ryba będzie wyglądała a przede wszystkim jak będzie się czuła w tak małym zbiorniku.

Wiadomo, ze im więcej tym lepiej, ale czy twierdzenie, ze akwarium minimum 150cm, nie jest tez już przesadą?

Nie , nie jest przesadą, że 150cm dla tej ryby jest minimum. Ale to nie wszystko to ten pysiek pływa w toni czyli zajmuje górne partie zbiornika. Czyli potrzebuje jeszcze wysokości.

Nawet idąc do oceanarium niektóre ogromne ryby sa trzymane w stosunkowo niewielkich zbiornikach.

Bo to chyba ze względu na bark miejsca czy może nie.

Proszę poczytaj ten wątek może to w czymś pomoże

http://forum.klub-malawi.pl/pseudotrophus-acei-pseudotropheua-ngara-opis-spostrzezenia-t20545.html

Opublikowano

Czytałem już go wcześniej. Tylko poprostu już mnie szlag trafia z tą obsadą. Wydawało mi się, że 200l to sporo (najwiecej na co mogę sobie pozwolić) a tym czasem wychodzi na to, że tylko Saulosi i Rdzawe można w nim trzymać... Szukam jakichś innych możliwości bo chcę trzymać jeden ładny gatunek w którym samice nie wyglądały by jak śledzie... Muszę jeszcze zerknąć jakie możliwości daje tanganika.

Opublikowano

Tu kilka propozycji na jednogatunkowe ze względnie ładnymi samicami.

Labidochromis spec. 'perlmut'

Labidochromis spec. 'Nkali'

Pseudotropheus spec. 'daktari'

Pseudotropheus spec. 'elongatus Chailosi'

Opublikowano

O właśnie, Perlmutty, ostatnio co raz częściej widać tą propozycję na forum i to mnie cieszy, sam się nad nimi zastanawiałem, jak chciałem zagospodarować 112 litrów, ale odpuściłem. Ryba urokliwa, z ciekawymi zachowaniami, a samice praktycznie nie różnią się od samców (poza brakiem pasów na bokach) i, i tak są bardzo ładne moim zdaniem.