Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może polecicie mi jakiś inny gatunek który można trzymać w moim akwarium. Jedyny warunek to monomorfizm.

Opublikowano

Pseudotropheus cyaneorhabdos maingano dawniej Melanochromis ładniejsza rybka od rdzawego i w sumie do tego mógłbyś dać Saulosi gdybyś jednak chciał dwa gatunki.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Pseudotropheus cyaneorhabdos maingano dawniej Melanochromis ładniejsza rybka od rdzawego i w sumie do tego mógłbyś dać Saulosi gdybyś jednak chciał dwa gatunki.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Fajna rybka, ale z tego co czytam dość agresywna. Jako początkujacy dam sobie z nimi radę?

Macie jeszcze jakies propozycje?

Opublikowano

Jest dosyć agresywna wewnątrzgatunkowo, ale nie widzę powodu, dla którego miałbyś sobie z nimi nie poradzić. Mi przychodzi do głowy np. Labidochromis Perlmutt jeszcze. A czemu chcesz zrezygnować z Rdzawych? Przecież to Tobie mają się podobać te ryby, które będą u Ciebie pływać, a Rdzawe są na żywo naprawdę urokliwe i relatywnie spokojne, co jest plusem przy początkach z tym biotopem ;)

Opublikowano

Rdzawe są przepiękne i chciałbym trzymać dwa haremy, ale z tego co wyczytałem to wszystkie te na zdjęciach w internecie to "podkoloryzowane" samce i na żywo podobno już tak to dobrze nie wygląda. We wszystkich sklepach które odwiedziłem są tylko maluchy i ciężko na nich ocenić... Mam jeszcze chwilę czasu, żeby się zastanowić, może gdzieś znajdę dorosłe. :-)

Opublikowano

Wejdź w moją galerię, są tam dwa zdjęcia mojego młodego samca alfa rdzawego, nic nie podkoloryzowane. Nie jest to cudowna jakość bo pstrykam telefonem, ale zawsze możesz sobie jakieś zdanie wyrobić.

Opublikowano

U mpangi wystepuje dymorfizm. Przy tak malym zbiorniku, aby to ladnie wygladalo musze wsadzic osobniki monomorficzne.

Opublikowano
Rdzawe są przepiękne i chciałbym trzymać dwa haremy, ale z tego co wyczytałem to wszystkie te na zdjęciach w internecie to "podkoloryzowane" samce i na żywo podobno już tak to dobrze nie wygląda.

...dorosłe samce są przepiękne.Owszem ..można je na zdjęciu programem poprawić ale uwierz mi ,że jeżeli oglądasz je w akwarium w fajnym oświetleniu to są naprawdę piękne ryby!