Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:confused: witam serdecznie. niedawno wymienilem drobny piasek okolo 1mm na grubsze kamyki okolo10-15mm. zrobilem to w celu zadbania o czystosc podloza gdyz po 3miesiacach nie dosc ze wszystkie gowienka bylo widac to jeszcze ryby kopiac w piasku wzbijaly obloki zanieczyszczen... czy to dobry krok z mojej strony bo slyszalem od znajomego ze piasek u pyskow musi byc dorbny.
Opublikowano

Błąd, teraz nie dość że ryby nie będą mogły pokopać co bardzo lubią to jeszcze wszystkie zanieczyszczenia będą siedzieć w żwirze i dodatkowo obciążać biologię. W przypadku piasku wystarczyło odpowiednio ustawić cyrkulację w zbiorniku by zanieczyszczenia wylądowały w filtrze.

Opublikowano

Raczej zły krok, ponieważ w szparach pomiędzy żwirkiem gromadzić się będzie jeszcze więcej zanieczyszczeń niż w/na piasku. Jeżeli odpady już wcześniej Ci się gromadziły, to Twoje działania powinny pójść w kierunku poprawienia cyrkulacji, czy poprawy filtracji mechanicznej, a nie zmiany podłoża. Inna sprawa, że stosując żwirek pozbawiasz swoje ryby ich naturalnych zachowań - kopania w piasku, które większość malawijskich pyszczaków uwielbia.

Opublikowano

To fatalny krok z Twojej strony. Jeśli syf zbierał się na piasku to świadczy to o złej filtracji mechanicznej i złej cyrkulacji. Piasek jeszcze dawał możliwość łatwego zbierania kup podczas cotygodniowej podmianki przy tych kamieniach będzie to o wiele trudniejsze. Pyszczaki lubią kopać w piasku w takich wielkich kamieniach nie pokopią.

Opublikowano
witam serdecznie. niedawno wymienilem drobny piasek okolo 1mm na grubsze kamyki okolo10-15mm. zrobilem to w celu zadbania o czystosc podloza gdyz po 3miesiacach nie dosc ze wszystkie gowienka bylo widac to jeszcze ryby kopiac w piasku wzbijaly obloki zanieczyszczen... czy to dobry krok z mojej strony bo slyszalem od znajomego ze piasek u pyskow musi byc dorbny.

...a nie trzeba było spytać przed zmianą piasku na żwir albo poczytać FAQ u góry na pasku? Po to jest te FAQ aby unikać ewentualnych błędów.

Opublikowano

Trzymałem przez jakieś 2 tygodnie pyszczaki w zbiorniku gdzie były kamyczki i to im wcale nie przeszkadzało, jednak granulacja tych kamieni trochę mniejsza. Tzn. mieściły im sie do pyska. Co jakiś czas słyszałem tylko jak jakiś kamyk obija szybę w akwarium. Także dekorowały mieszkanko jak chciały.

Co nie zmienia faktu, że piach lepszy, a pozostałe argumenty słuszne :))

Mnie tylko zastanawia sformułowanie "gdyż po 3 miesiącach było widać gówienka" - wcześniej ich nie było, czy 3 miesiące zbierałeś syf, coś ten?

Opublikowano

Zastosuj regularnie microbelift gravel&substrate cleaner i żadnych klocków nie znajdziesz, nawet bez odmulania i bez kombinowania z cyrkulacją.