Skocz do zawartości

Oświetlenie dla laika RGB COB od 10W - 200W Ciąg dalszy nie koniecznie dla laika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sterownik podtrzymuje pamięć. Sprawdziłem u chińczyka na stronie. Więc jest ok. Jeśli moje przypuszczenia się potwierdzą to pozostanie zredukować.prąd i napięcie przed diodą.

EDIT: ok sklepu mojeledy.pl nie polecam!

Na moje dopytanie się, najpierw stwierdzono że nie zadziała, bez podania innej propozycji. Na moje wklejenie linka do postu deccorativo w którym pokazuje że można podawać tym ledom 12V zasilanie tylko wystarczy zastosować rezystory, otrzymalem odpowiedz ze sklepu, ze no tak będzie działać, ale złamie zasady gwarancji ingerując w układ.

Zapytałem zatem jaka utrata gwarancji z powodu ingerencji rezytorem? Nie uzyskalem odpowiedzi, a gróźb tego typu źle znoszę... Więc zakupy zrobię w innym sklepie.

Opublikowano
Cytat:

Zamieszczone przez krzysiek2301

Panowie właśnie jestem po teście oświetlenia z innym mocniejszym zasilaczem. Podłączyłem taki od laptopa i oświetlenie przy dwóch diodach jest dla mnie satysfakcjonujące . Teraz tylko podłączyć chłodzenie i gitara. Swoją drogą to nie spodziewałem się, że diody mogą się aż tak grzać ! Kształtownik aluminiowy 60x20x1,5 długi na metr po pięciu minutach był już ciepły

Znaczy chcesz powiedzieć, że zamiast 12V podałeś na diody koło 18V?

Nie dziwne, że lepiej świecą bo i większy prąd przez nie płynie. Tyle, że napięcie na diodach odbiega od napięcia roboczego. Ciekawe jak długo pochodzą..

a to przypadkiem nie jest tak, że sterownik rgb na wejściu ma 12-24V, a na wyjściu ma 12V ?

Opublikowano

Makok, a dlaczego nie zastosujesz sprawdzonego już zestawu sprzętu zaproponowanego przez deccorativo, tylko wyważasz otwarte już drzwi???:confused::confused:

Zastosuj TC-420 z ledami wraz z rezystorami o których mowa w temacie by deccorativo i masz po problemie ;) Działa, więc nie wiem co chcesz ugrać :cool:

Opublikowano

Wszystko ok, ale tam są nieaktualne linki do aukcji więc ciężko to kupić.

Z drugiej strony dzisiaj rozmawiałem z Wojtkiem, autorem aquareefmeter.com, który potwierdził że ARX który zakupiłem wraz z ARMem ma sterowanie 4 kanałów PWM 5V za pomocą modulacji. Nie wiem co to znaczy, ale wiem że w zasadzie potrzebuje teraz drivera sterowanego sygnałem PWM. Stwierdził też że są zasilacze dające się sterować sygnałem odrazy w zestawie. Naradzie szukam. Może ktoś ma jakieś propozycje?

Opublikowano

@Jargos - nie, tam jest sterowanie przez zatykanie/odtykanie tranzystora i prawie całe napięcie idzie do diód. Natomiast elektronika sterownika jest już zasilana z jakiegoś stabilizatora napięcia, dlatego można stosować taki zakres napięć zasilających.

@g.pajak. TC420 wychodzi dwa razy drożej a jeśli koledze nie zależy na wschodach/zachodach czy automatycznej zmianie barwy to po co przepłacać?

@makok - przy takim podejściem to może sami nie wiedzą co sprzedają? ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Ja polecę Ci zrobienie lampy na diodach, modułach x-pg cree np:

https://www.maritex.com.pl/pl/shop/category/15212/

Do tego taki driver :

LED DRIVER SST90 SST50 XP-G XM-L 350-5000mA (4812018432) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/48/12/01/84/4812018432@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@48/12/01/84@@AMEPARAM@@4812018432

i zasilacz np:

Zasilacz Mean Well RS-150-24 24V/6,5A 156W (4786729229) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/47/86/72/92/4786729229@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@47/86/72/92@@AMEPARAM@@4786729229

Ja budując swoją lampę wiedzę czerpałem z tej strony:

http://nano-reef.pl/topic/48863-lampa-led-diy-parainstrukcja-budowy/

Opublikowano

O driver sterowany PWM rewelacja. I do tego pełna gamma wyboru zasilaczy. Dzięki Piter. Jeśli chodzi o cree to ich zakup jest w moim przypadku bezzasadny. Nie mam korali więc chińskie RGB są wystarczające.

Opublikowano

Życie jest ciągłym poszukiwaniem. Nie czytałem całego wątku. Przyznaję.

-- dołączony post:

Po dłuższych poszukiwaniach ciekawą dla mnie propozycją są moduły z aqualed.pl. Tanie nie są, ale mają wbudowane drivery, z defaultu mają 4 kolory, wszystko jest sterowalne PWM i mają doskonałą dokumentację i instrukcje dla laika. 4 takie moduły nieco podwyższyły by mi koszty, ale rozważam tą opcję.