Skocz do zawartości

Oświetlenie dla laika RGB COB od 10W - 200W Ciąg dalszy nie koniecznie dla laika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie właśnie jestem po teście oświetlenia z innym mocniejszym zasilaczem. Podłączyłem taki od laptopa i oświetlenie przy dwóch diodach jest dla mnie satysfakcjonujące ;). Teraz tylko podłączyć chłodzenie i gitara. Swoją drogą to nie spodziewałem się, że diody mogą się aż tak grzać ! Kształtownik aluminiowy 60x20x1,5 długi na metr po pięciu minutach był już ciepły :)

Opublikowano

Ja zakupiłem 6x10w RGB, ale docelowo będzie 9. Zasilacz zdaje się 150w. Muszę je upchnąć na powierzchni 30x38cm. Radiator może mieć 10cm wysokości i 3 wiatraki. Myślicie że styknie?

Opublikowano
Ja zakupiłem 6x10w RGB, ale docelowo będzie 9. Zasilacz zdaje się 150w. Muszę je upchnąć na powierzchni 30x38cm. Radiator może mieć 10cm wysokości i 3 wiatraki. Myślicie że styknie?

Ja dla 7 diod mam radiator o wymiarach 1800 x 260 x 3 mm - powierzchnię i masę aluminium łatwo policzyć ;) Bez żadnych wentylatorów u mnie to wystarcza :D Piszę to po to abyś miał jakieś odniesienie.

PS> jak byś chciał profesjonalnie podejść do tematu, polecam:

http://elportal.pl/pdf/k01/48_07.pdf

;)

Opublikowano
Panowie właśnie jestem po teście oświetlenia z innym mocniejszym zasilaczem. Podłączyłem taki od laptopa i oświetlenie przy dwóch diodach jest dla mnie satysfakcjonujące ;). Teraz tylko podłączyć chłodzenie i gitara. Swoją drogą to nie spodziewałem się, że diody mogą się aż tak grzać ! Kształtownik aluminiowy 60x20x1,5 długi na metr po pięciu minutach był już ciepły :)

Znaczy chcesz powiedzieć, że zamiast 12V podałeś na diody koło 18V?

Nie dziwne, że lepiej świecą bo i większy prąd przez nie płynie. Tyle, że napięcie na diodach odbiega od napięcia roboczego. Ciekawe jak długo pochodzą...

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Ja dla 7 diod mam radiator o wymiarach 1800 x 260 x 3 mm - powierzchnię i masę aluminium łatwo policzyć ;) Bez żadnych wentylatorów u mnie to wystarcza :D Piszę to po to abyś miał jakieś odniesienie.

PS> jak byś chciał profesjonalnie podejść do tematu, polecam:

http://elportal.pl/pdf/k01/48_07.pdf

;)

Dzięki, to jest idealne odniesienie. Podejdę do tego teraz bezstresowo. :)

Żadne chłodzenie wodne nie zaistnieje z powodów estetycznych.

Tera po prostu zakupie radiator i może uda mi się do środy odpalić temat.

Powiedzcie czy dobrze myślę:

Zasilacz .http://www.mojeledy.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_category_id=3&virtuemart_product_id=105

Sterownik .http://www.mojeledy.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_category_id=9&virtuemart_product_id=596

Ledy .http://www.mojeledy.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_category_id=10&virtuemart_product_id=641

Czy dla takiej kombinacji rzeczywiście muszę przylutować np na kanał czerwony rezystor redukujący prąd z 700mA do 350mA? Dobrze to policzyliśmy przy 6 ledach o tych parametrach zasilanych j.w.? Help ;)

Opublikowano

Po pierwsze nie te LEDy lub nie ten zasilacz. Diody zasilanie mają 18-36V a zasilacz 12V.

Po drugie z tego co mnie uczyli to zawsze przy diodach trzeba dać rezystor ograniczający prąd. No chyba, że mamy zasilacz który daje stabilny prąd na wyjściu. Nie ma tu szczegółowego opisu, ale pewnie jest podobnie jak przy diodach "na 12V". A tam dwa kanały mają napięcie robocze koło 9V a jeden koło 6V. Dlatego rezystor nie tylko ustala prąd ale i obniża napięcie podawane na diodę.

Po trzecie skąd 700mA? I te diody które pokazałeś i te na 12V (teoretyczne) mają prąd roboczy ok 300mA.

Po czwarte sterownik ok pod dwoma warunkami - jeśli już ustalisz sobie kolor i wyłączysz sterownik to po włączeniu będzie pamiętał nastawę. No i pod warunkiem, że nie zależy Ci na wschodach/zachodach. Czy automatycznej zmianie kolorów światła w ciągu dnia. Ja bym tu poszedł mimo wszystko w któryś ze sterowników opisanych na forum i to nie tylko dlatego, że "znalazłem" jeden z nich i mam go u siebie ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Mogę jeszcze pozmieniać bo nie zaplaciłem jeszcze za zamówienie. Te Ledy mają faktycznie 7-11V na kanał. Jeśli można napięcie i prąd wysterować rezystorem to ok. Nie spotkałem w tym sklepie innej sensowniejszej alternatywy zasilania do 200W z jednego źródła. Więc musi się dać.

Wschodow i zachodów nie potrzebuje.

Napisze zaraz do sklepu. Zastanawiał się co odpiszą.

Opublikowano

Właśnie pytanie czy to kwestia opisu błędnego czy potrzebują 18 do 36v na kanał... ale biorąc pod uwagę jakie mają diody w ofercie to raczej jest wyższe napięcie.

Wysłane z telefonu