Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie jestem elektrykiem ale trzeba uwierzyć na "słowo" Marcinowi, że tak ma być i jest to zjawisko normalne.

Nie musisz mi wierzyć na słowo. Mogę podesłać Ci popełniony przeze mnie doktorat na temat związany z elektrostatyką. Ale komu by się chciało czytać przeszło 100 stron :)

Opublikowano

Multimetrem zawsze mialem okolo 3v nie pamietam innych wynikow,ale odrazu kabel do sumpa z sumpa do bolca w gniazdku i spokuj.Uwazajcie na pompy co.podlaczone odwrotnie daja napiecie do wody.

Opublikowano
Nie musisz mi wierzyć na słowo. Mogę podesłać Ci popełniony przeze mnie doktorat na temat związany z elektrostatyką. Ale komu by się chciało czytać przeszło 100 stron :)

No to jednak muszę uwierzyć Ci na słowo:p

Opublikowano

Jak napisali poprzednicy zrb pomiar porządnym miernikiem alebo daj sobie spokój.

Z drugiej strony skoro poczułeś coś to coś tam może być.

Czy masz jakieś jarzeniówki?

Opublikowano

Jak wyżej, wyluzuj, daj sobie spokój. Nie ma urządzenia elektrycznego o idealnej izolacji, zwłaszcza w wilgotnym środowisku. Zawsze znajdzie się jakiś punkt"przebicia" , osłabionej izolacji itp. Wilgoć na zewnątrz sprawia, że nawet na dobrej izolacji powstaje mokra warstewka przewodząca. Ale jeśli chcesz mieć czyste sumienie to Vertex produkuje uziemienia do akwarystyki, ale IHMO nie ma to sensu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Też miałem taki problem, z reszta opisałem to gdzieś tutaj na forum.

U mnie przyczyną była belka led diy, a dokładnie brak uzerowania jej.

Wszystkie urządzenie elektryczne które mamy w akwarium powinny być uziemione.

W moim przypadku wystarczyło przykręcić do obudowy kawałek przewodu, a jego drugi koniec nawinąć na bolec w gniazdku.

Zaznaczam , że w moim domu nie posiadam instalacji różnicowoprądowej, a zero jest mostkowane z bolcem w gnieździe.

A tak nawiasem mówiąc mój ojciec -elektryk zawsze powtarzał:

Lawo i neonówka to ch.. nie próbówka;) .

• Dziękuję 1
Opublikowano
ja mam tradycyjną belkę 2x80W z uziemieniem a jednak "kopie":p

Być może u Ciebie problem tkwi w innym urządzeniu. Belka to nie jedyne źródło prądu w naszych akwariach.

Opublikowano

Belka oświetleniowa nie styka się bezpośrednio z obudową aluminiową, gdyż jest krótsza a ponadto na plastikowe końcówki... a może ta wilgoć? Górna część obudowy na środku posiada aluminiowy łącznik, który akurat leży na belce i to może to:rolleyes:

Jutro będę robił małe porządki to sprawdzę źródło "napięcia" to dam znać.