Skocz do zawartości

Dieta dla Afry , Saulosi , Maingano i Yellow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Prosiłbym o opinię rozpisanego przeze mnie tygodniowego planu żywieniowego obsady wspomnianej w temacie. Ryby wielkości 3-4 cm.

Poniedziałek - głodówka

Wtorek - NF Premium Cichlid Plant / O.S.I. Cichlid Flakes

Środa - O.S.I. Spirulina / Dainichi Ultima Krill

Czwartek - Dainichi Veggie FX / O.S.I. Cichlid Flakes

Piątek - NF Premium Cichlid Plant / Dainichi Ultima Krill

Sobota - O.S.I. Spirulina / O.S.I. Cichlid Flakes

Niedziela - NF Premium Color Plus / Pokarm Mrożony ( wodzeń , artemia , dafnia , itp... )

( rano / wieczór )

Zestaw zrobiłem z w.w. pokarmów bo takie aktualnie posiadam.

Nie wiem czy nie zwiększyć udziału procentowego pokarmów zwierzęcych ? W tej chwili byłoby to 50/50.

Za wszelkie uwagi z góry dzięki.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra , kuźwa nikt nic nie napisał ... :cool:

Mam następne pytanie :

Czy mogę zamiast mrożonki zastosować taki mix stworzony przeze mnie z pokarmów liofilizowanych (Sera FD KRILL + ASTRA DAPHNIEN + DARK FD ROTE MUCKENLARVEN ) ...

Nie mam pewnego źródła mrożonek ...

PS. Na powyższej diecie wszystkie rybcie rosną aż , za fest ... ;)

Opublikowano

Nie będę się tu wymądrzał na temat doboru pożywienia, chociaż wydaje mi się, że jest bardzo w porządku, mam natomiast pytanie do Ciebie, jak na tej diecie 50/50 radzą sobie Twoje Yellowki?

Opublikowano

To wszystkie młode rybki ( 2 - 4 cm , część będzie jeszcze do oddania), ale "Yellow" na podanych powyżej pokarmach "powiększyły swoją masę" o ok. 100% , ale i tak najlepiej rosną Afry ...

W pierwszym poście miałem właśnie pytanie czy nie zwiększyć pokarmów zwierzęcych ... powiedzmy do 60/40 ? ( zwierzęce/roślinne ) ...

Opublikowano

Ja usunąłbym pokarmy roślinne i leciał tylko na pokarmach dla mięsożerców. A co do tej mieszanki jak nie masz dobrego i pewnego mrożonego pokarmu, to takowego dawać nie musisz. Nie ma takiego obowiązku. Lepiej dać porządny suchy.

Opublikowano
Ja usunąłbym pokarmy roślinne i leciał tylko na pokarmach dla mięsożerców. A co do tej mieszanki jak nie masz dobrego i pewnego mrożonego pokarmu, to takowego dawać nie musisz. Nie ma takiego obowiązku. Lepiej dać porządny suchy.

OK

Czyli usunąć OSI Spirulinę , NF Cichlid Plant , NF Color , Dainichi FX ?

( te wymienione to wg. mnie roślinne )

Wg. mnie bez sensu ... ale czekam na następne posty ...

Co do mrożonki , to chyba nikt nie ma z"pewnego źródła" ... więc może lepiej liofilizowane pokarmy dawać ...

Opublikowano

Zebroides i yellow to miesożercy. Saulosi i P. maingano to wszystkożercy. Dieta musi być oparta na pokarmach dla miesożerców.

Odnośnie mrożonek. Jak nazwiesz sprzedawcę który przez 10 lat nie sprzedał złego mrożonego pokarmu.? Sprzedawca Jest zaufany? Czy nie.? Skoro sprzedawca zaufany to pokarm też.

Opublikowano

Jeżeli nie planujesz robić głodówki w Niedzielę to masz 14 karmień więc ja raczej sypnąłbym ze dwa-trzy razy roślinny premium plant ze względu na wszystkożerców. NF Color i Danichi Color FX mogą, a nawet powinny zostać bo to pokarmy wybarwiające na bazie mięsa.

Opublikowano

Nie zapędzał bym sie tak jednak i rezygnował z pokarmów pochodzenia roślinnego, ponieważ i saulosi i maingano , a nawet i zebroides są rybami wszystkożernymi i tego typu pokarm jest wskazany( w szczególności dla saulosi i maingano).

Opublikowano
OK Czyli usunąć OSI Spirulinę , NF Cichlid Plant , NF Color , Dainichi FX ? ( te wymienione to wg. mnie roślinne ) Wg. mnie bez sensu ... ale czekam na następne posty ...

Nic nie usuwaj, te pokarmy są bardzo dobre.

Zostawiłbym pół na pół pokarmów roślinnych do mięsnych. Ewentualnie możesz spróbować 60na 40 na rzecz pokarmów mięsnych. Tytko wtedy bacznie obserwuj co się będzie działo z saulosi.

Jeżeli nie masz pewnego źródła z mrożonkami a boisz się ryzykować to po prostu sobie odpuść mrożonki. Spokojnie podawaj pokarmy suche.