Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jako nowa użytkowniczka forum chciałam przedstawić swoje akwarium.

Akwarium: 250l (100x50x50)

Oświetlenie: 2 x 11W

Filtracja: zewnętrzny Eheim ECCO Pro 300 - 2036, pompa Aquarel 2000,

Podłoże: Piasek kwarcowy 1mm (kupiony w Leroy, ok. 20kg)

Skały: łupek i wapień

Obsada: 11szt. Pseudotropheus saulosi

Rybki wpuszczone niedawno bo 15.11 ale sam baniaczek działa już ponad 3 tygodnie. Jako początkująca malawistka zdecydowałam się na akwarium jednogatunkowe bo bardzo jestem ciekawa zachowania rybek no i nie chcę przesadzić z obsadą - dobre samopoczucie mieszkańców przede wszystkim. Na razie jestem na etapie niecierpliwego oczekiwania ile z maluchów okaże się być samczykami ;)

Obecnie bez pokrywy zobaczę czy oświetlenie nie jest za słabe (dla roślin pewnie tak, zobaczę jak sobie poradzą) ale rybkom wydaje się nie przeszkadzać.

post-15082-14695719290539_thumb.jpg

Opublikowano

Witamy na naszym forum ! Powiem Ci że akwarium fajnie Ci wyszło, z czasem sprzęt warto pochować ( za mocno po oczach nie bije ale warto dążyć do ideału ;-) ).

No ale za obsadę masz ode mnie +10 pkt ;-) , rzadko dzisiaj się spotyka tak świadomego początkującego malawistę.

BRAWO !

Opublikowano

Co do obsady naprawdę długo się zastanawiałam co wybrać. Pokus było sporo :). Z pomysłu 3 gatunkowego akwarium ostatecznie zdecydowałam się na jeden z tego prostego powodu że to mój pierwszy baniak z pielęgnicami. Wiem o nich tylko tyle ile wyczytałam z różnych publikacji i forum a to za mało moim zdaniem żeby od razu szaleć z obsadą.

Dla mnie to na razie i tak najfajniejsze rybcie pod słońcem, co z tego że same żółte. Ważne że wszędzie ich pełno i pływają po całym akwarium ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ola ale śmiało możesz dorzucić te Rdzawe (Iodotropheus sprengerae) co planujesz ;-). Będzie się to ładnie komponowało.

Sprawdzona obsada Saulosi i Sprengerki. Potwierdzeniem jest Andrzej, który ponownie wrócił do tej obsady.