Skocz do zawartości

Dojrzewanie a Filtracja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Z wylotem z kubła nie trzeba wiele kombinować....ustaw tak jak Ci radzimy

Wczoraj zakupiłem do używanego/spadkowego fluvala 204 nowe rurki i oddzielnie jakieś kolanka mocowania do akwarium bo nic do niego nie miałem. Kupiłem takie rureczki z otworkami wzdłuż, mocowane jeden w drugi (zamontuje to wzdłuż bocznej szyby delikatnie nad taflą lub na jej styku) jeżeli mówicie że to wystarczy i nie będę kupował nic innego. Dziś zamawiam wkład do niego ale o to zapytam oddzielnie :)

Opublikowano

Jeżeli chodzi o natlenianie wody to deszczownica wystarczy. Przyklej ją 2cm pod taflą wody a wyloty skieruj delikatnie w góre.

Jeżeli chodzi o wypełnienie kubła polecam najpierw zapoznać się z tematem "Optymalna objętość złoża biologicznego".

• Dziękuję 1
Opublikowano

.....tylko jak ruszy Ci już Malawi z rybkami to pozbądź się tej deszczowni. Bo ona owszem ..teraz zda egzamin z napowietrzaniem . Ale jak będziesz miał ryby , będą odchody to będzie miała negatywny wpływ na cyrkulację.I uwierz nam ,że w Malawi najlepsze napowietrzanie jest poprzez łamanie lustra wody:) A dodatkową korzyścią łamania lustra jest pozbycie się ewentualnego filmu bakteryjnego z powierzchni wody.

Opublikowano

Dzięki Andrzeju za radę. Jak już akwa dojrzeje to będę miał w nim tego mechanika z napowietrzeniem, a wylot z kubełka zmienię z tych rurek na tą łopatkę jak od wewnętrznych filtrów i ustawię by odpowiednio dmuchał ruszając przy tym taflą :)

Opublikowano
...jeżeli myślisz o wężyku to on będzie zbędny.Po prostu wystarczy wylot skierować z dołu do góry za pomocą "łopatki" aby łamał lustro.

Tak mam dokładnie taki wężyk ale ok zostawię samą łopatkę w sumie to będą dwie jedna od mechanika i druga od biologa. Jak dm radę i nie padnę to zaraz napiszę oddzielny post o zakładaniu mojego zbiorniczka to tam zapytam o resztę "rzeczy".