Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, woda w moim nowym zbiorniku powoli dojrzewa, wiec czas najwyższy zainteresować się jakąś obsadą. Moje akwarium ma 426 l i wymiary 155x55x50.

Zależy mi na dwóch gatunkach saulosi i estherae red-red. Co jeszcze mogę do nich dorzucić ?

I ile małych rybek kupić na początek ?:)

Dodam zdjęcia mojego zbiornika, może to jakoś pomoże w doborze obsady:

22840553983565536780.jpg

26965746404717416799.jpg

79253682877050228725.jpg

Opublikowano

Red-red i samice saulosi są podobne, więc zastanów się może nad innym zestawem. Ale jak chcesz, to czemu nie. Co do obsady nie zamierzam cię pouczać, bo w tej kwestii nie mam kompletnie doświadczenia, ale przemyśl zamiast saulosi metriaclima msobo magunga, moich ulubieńców.

Opublikowano
Red-red i samice saulosi są podobne...................... ,ale przemyśl zamiast saulosi metriaclima msobo magunga, moich ulubieńców.

No faktycznie różnice między ubarwieniem bardzo znaczące :P myślałeś może nad Pseudotropheus maingano lub Cynotilapia sp. mbamba Luwino :?: łatwiej było by gdybyś podał jakieś typy,a później w razie czego zrobi się korektę.

Melanochromis cyaneorhabdos - maingano - już pseudotropheus

Opublikowano

jakoś nie jestem przekonany do Non Mbuna, sam nie wiem dlaczego :(

I nie mam żadnych typów, zależy mi na Saulosi i Redach, piszecie, że są podobne, ale czy samice redów nie są pomarańczowe, a saulosi żółte?

Opublikowano

Jeżeli zależy Ci na ,,Redach" i saulois to koniecznie musisz dać niebieskiego koloru więc proponuje albo demasony albo maingano. I będziesz miał bajecznie kolorowo, tym bardziej kolory samic i redów nie są toż same i lekko się różnią ale nie zdecydowanie.

Opublikowano

OB miałem w starym akwarium i jakoś bardzo mnie nie zachwyciły, wolałbym chyba red red:)

Też myślałem o niebieskim, miałem metraclima callainos, może one by pasowały ? :)

i kolejne pytanie: Ile sztuk każdego gatunku kupić ? i w jakich haremach je trzymać ?;>

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

obejrzałem kilka zdjęć i spodobały mi sie Cynotilapia afra white top likoma, mogę je trzymać z saulosi i estherae red red ? ile kupić małych rybek ? i ile ostatecznie będę mógł ich trzymać :)