Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam w planach założenie akwarium o biotopie malawi.

Akwarystyką zajmuje się od 8lat z przerwą 2 lata.Miałem akwarium 200L roślinne i teraz po przerwie postanowiłem postawić zbiornik o wymiarach 150x50x60 lub większym (zależy co znajdę).

Interesuje mnie motyw skalny z zamieszczonego przeze mnie zdjęcia.

Prosiłbym o informacje jakie to są skały (wydaje mi się,że wapienne) i jaka jest ich cena lub jakiś podobny odpowiednik.

Jak można ułożyć taką konstrukcję ,aby nie rozbiła szkła.Myślałem o silikonie ,ale później będzie problem z wyjęciem tego przy restarcie?

Wiem ,że daje się na styropian.

Prosiłbym o jakieś rady i wskazówki.

Pozdrawiam.

8a6752ca7ef7bfe0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8a6752ca7ef7bfe0.html

Opublikowano

Wypada najpierw odpowiedzieć na pytanie.:D

Moim zdaniem to są duże bryły wapieni albo jasnej lawy wulkanicznej.

Wszystkie są lekko obtoczone by zaokrąglić ostre krawędzie.

Czy to taki czy inny biotop i czy inni daliby inne kamulce - nie ma znaczenia.

Ma tobie się podobać.

Jak każde rozwiązanie techniczne ale i w tym wypadku estetyczne ma wady i zalety.

Wysłuchaj ich i podejmij decyzję, ja ci kibicuję od samego początku bo baniaczek słuszny planujesz, a jak masz miejsce to wal jeszcze większy:D :D

Opublikowano

Co do wielkości to mam jeszcze możliwość kupna 220x50x50 ,ale stosunek długości do reszty troszkę mi nie pasuje.

Tak wiem ,ze na zdjęciu jest tanganika ,ale ja pytałem o skały nie o biotop.

Inne kamienie też mogą być bo wiele jest ładnych i godnych uwagi.

Jakie Wy polecacie ?

A co do ich układania tak ,aby były dosyć wysoko to jak to zabezpieczyć?

Bo silikon może być problemowy w późniejszym wyciąganiu.

Opublikowano

bierz 220

Może być serpentynit, może być piaskowiec (ja go najbardziej lubię) mogą być zwykłe otoczaki i pewnie kilka innych jeszcze.

Co do zabezpieczenia , daję duży kamień ułożony na styropianie i niczym innym go nie zabezpieczam jak stoi stabilnie na podstawie - to ryba go nie przewróci. Potem tylko obsypuję i koniec.

Silikonu nie używam.

Opublikowano

Zamiast tego wapienia z fotki (IMHO to filipiński) wybrałbym ten biały piaskowiec ze składu do którego dałeś link. On w naturze zazwyczaj jest porośnięty mchem itp. a w akwa porośnie glonami w podobny sposób.

Co do klejenia kamieni to chybiony pomysł, jak dobrze i stabilnie poukładasz na sucho, na jakiejś podkładce to nie ma się o co martwić.