Skocz do zawartości

Zmętnienie wody po 3 miesiącach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po podmianie wody strasznie pogorszyła się jej klarowność. Mam 240 l, podmienilem 30 l i efekt mam zatrważający...

Paramatry wody w normach. Co proponujecie? Pozdrawiam

post-15145-14695718956686_thumb.jpg

post-15145-14695718958951_thumb.jpg

Opublikowano

Akwarium już ma ponad 2 miesiące i jest dojrzałe. NO2-0 NO3 podmieniam jak osiąga ok 30-40. Czym mogłem zachwiać biologię? Podmianą? Do wody z kranu wlewam zawsze uzdatniacz na chlor i chloramine.

Opublikowano

...nie jestem przekonany czy po dwóch miesiącach na pewno jest ono dojrzałe skoro po dolaniu 30 litrów masz pierwotniaki .Chyba ,że coś robiłeś w filtrach pozbywając się bakterii nitryfikacyjnych. Ono nie jest po prostu jeszcze stabilne. Ale aby się ich pozbyć zwiększ napowietrzanie ( o ile możesz ) a jak nie nie masz jak zwiększyć to po prostu poczekaj..pierwotniaki same znikną ..kwestia 3-4 dni.. Jeżeli podmieniasz wodę co tydzień to teraz sobie odpuść..Nie ma się czym martwić.

...hm..akwarium masz dwa miesiące to jak Ci woda zmętniała po trzech miesiącach ?

Opublikowano

W temacie napisałem 3 miesiące ale akwa ma ponad 2, nie pamiętam dokładnie kiedy zalane... Ale dzięki za podpowiedź, zwieksze napowietrzanie, wrzuciłem dwie ampułki (rozpuscilem) tetra bactozym. Czekam...

Opublikowano

Sprawdziłem po wpisach na forum, akwarium zalane 26.08 czyli ponad dwa miesiące. Ale do rzeczy, czy może to też być zakwit wody? Woda ma odcień zieleni właśnie...

Opublikowano
Sprawdziłem po wpisach na forum, akwarium zalane 26.08 czyli ponad dwa miesiące. Ale do rzeczy, czy może to też być zakwit wody? Woda ma odcień zieleni właśnie...

Jeśli zmętnienie białe mleczne to prawdopodobnie pierwotniaki.

Jak zmętnienie zielonkawe ( jak w oczkach wodnych) to raczej glony.

Zrób jak radzi Staszek-meszek i zastanów się na swoją filtracją mechaniczną i nasłonecznieniem baniaka?.

IMHO mechanika raczej za słaba i za mało napowietrza wodę.

Jeśli w tym chcesz porady to opisz ją ale dokładnie co siedzi i jak ile faktyczne przepływa , ale to już będzie inny temat!!

Opublikowano

Mechanika to aquael circulator 1500 z gęstą gąbką. Wylot z biologa (1000l/h) mam skierowany na tafle co ładnie ją załamuje. Dodatkowo mam skimer, dzięki niemu tafla jest czysta. Dodatkowo na wylot z kubla mam założony dyfuzor i napowietrzam dodatkowo wodę. Słońce nie zagląda do baniaka, oświetlenie to tylko jedna t5 39w. Zaciemnie akwarium i poczekam...