Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów i Malawi-Maniaków

mam mały dylemat co do obsady, więc pozwolę sobie podpiąć się do tematu i prosić o pomoc, co do obsady...

Akwa 375l (150x50x50-profil niestety) i co sądzicie na temat takiej obsady Mbuny:

red-red'y

saulosi

maingano

yellow'y

socolofi

proszę o opinie i radę. Czy nie będzie za dużo gatunków, jak na ten "metraż"?? Czy gatunki nie będą zbyt agresywne wobec siebie??

Z góry śliczne dzięki

Pozdrawiam

MARKCOX

Opublikowano

Do MARKCOX - Z Twojego podpisu:

"Sprzedam swoją obsadę: SAULOSI x5 SOCOLOFI x6 MAINGANO x3

RED-RED x4 YELLOW x2"

Mam pytania uzupełniające:

- czy już podjąłeś decyzję (jw.)?

- czy w ramach dobierania obsady zamierzasz zwiększyć ilość takich yellow, maingano (może i red-redów) + czy są to już dobrane haremy?

- czy może chcesz sprzedać to co wyżej i zastąpić to... podobną obsadą?

Jeżeli źle zrozumiałem Twój podpis to zrzućmy to na karb tego że się nie wyspałem, ale wydaje mi się że nie do końca gra w połączeniu z Twoim pytaniem i może mieć znaczenie dla ewentualnych porad.

Pozdrawiam

Opublikowano
Do MARKCOX - Z Twojego podpisu:

"Sprzedam swoją obsadę: SAULOSI x5 SOCOLOFI x6 MAINGANO x3

RED-RED x4 YELLOW x2"

Mam pytania uzupełniające:

- czy już podjąłeś decyzję (jw.)?

Sorry za zamieszanie... Owszem, przyznaję się, że miałem chwilę słabości i niosłem się z zamiarem sprzedaży obsady-ale to już jest dawno nieaktualne od wczoraj :lol: postanowiłem sobie, że tak łatwo się nie poddam i ogarnę to wszystko tak, żeby miało ręce i nogi :wink:

- czy w ramach dobierania obsady zamierzasz zwiększyć ilość takich yellow, maingano (może i red-redów) + czy są to już dobrane haremy?

właśnie niosę się z takim zamiarem, ale nie wiem w jakich ilościach dać, żeby było bezpiecznie. Nie są to jeszcze dobrane haremy-yellowy zostały mi dwa samce :lol: red-redów 2 pary, a maingano są chyba jeszcze za małe żeby stwierdzić płeć (przynajmniej jak dla mnie wszytekie 3 są takie same :P )

- czy może chcesz sprzedać to co wyżej i zastąpić to... podobną obsadą?

Nie zamierzam sprzedać, i to już sobie wyjaśniliśmy... Natomiast prosiłbym o poradę/opinie co do obsady właśnie. NIe ukrywam, że jeden samiec red-red'a toczy boje z samcem socolofi (który jest królem tego zbiornika). Nie wiem czy to jest normalne, (a wydaje mi się, ze nie) żeby ryba siedziała, a raczej leżała na boku, pod powierzchnią wody, chowając się za rurą od filtra zew w najbardziej zacienionym miejscu akwa-tak, żeby tylko nie było jej widać.

Szczerze to chciałbym doprowadzić obsadę do porządku... Pomyślałem żeby pozbyć się przede wszystkim tych socolofi, być może i yellow, a pozostać przy red-redach, saulosi, maingano i być może dorzucić do nich acei (ewentualnie jeszcze te yellowy)

Stąd właśnie prośba o weryfikacje takiej obsady

Z góry śliczne dzięki i jeszcze raz wielkie sorry za zamieszanie :roll:

Pozdrawiam

MARKCOX

ps. podpis już pozamiatałem :twisted: