Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym i ja podzielić się swoim pomysłem na filtrację opartą na narurowcu - w załączniku do posta schemat według którego chciałbym podziałać.

Filtracja będzie obsługiwała akwarium o wymiarach 182x55x50 i oparta będzie na pompie grundfosa alpha2 25-60.

Zakładam że przekrój rurek 3/4 powinien wystarczyć zwłaszcza że korpusy i tak mają zwężenia na wejściach. Zawory mam o pełnym przepływie 3/4 bez zwężeń.

Pierwsza część to tradycyjnie część mechaniczna zbudowana na dwóch równolegle połączonych korpusach 10'' wypełnionych sznurkiem/gąbką.

Dalej za pompą, FBF 10'' na bypasie.

W zasadzie do tego momentu nie mam wątpliwości, żeby tak to właśnie wykonać.

W kolejnej części dwa szeregowo połączone korpusy 10'' na bypasie - no właśnie czy szeregowo ?

Zamysł mam taki żeby wystartować akwarium na FBF i na tych właśnie szeregowych korpusach wypełnionych matrixem. Po ustabilizowaniu parametrów wody chciałbym matrix wymieszać z de nitrate i zrobić z tej gałęzi coś na kształt denitryfikatora z minimalnym przepływem, a biologię pozostawić na FBF.

Wolne odejście powyżej zielonych korpusów traktuję jako rezerwę na wpięcie dodatkowego korpusu.

Skrajnie z lewej strony podmiana wody.

Proszę bardziej doświadczonych o opinie, szczególnie o pomyśle na zmianę przeznaczenia części układu w miarę rozwoju wypadków.

Czy jeden korpus 10'' FBF da radę z biologią ??

post-13421-14695718956425_thumb.png

Opublikowano

Szkoda kasy na matrix jeśli tylko do przyspieszenia startu. Denitrate też kosztuje . Są dostępne korpusy 20` za około 90 zł medium do niego za darmo :-) za następną stówe zrobisz korpus z 1l Purolite i z zaworkami do regeneracji złoża. Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa , tuż za pompą zrobiłem rozgałęzienie na dwie nitki 80-90% wody wraca do baniaka tylko po mechanice a na biologię puszczam tylko tyle aby piasek w fbf-ie był po korek. Efekt wzrost przepływu o około 25-30% !!!

Dzieje się tak dlatego że woda w układsie zwalnia a co za tym idzie zmniejsza opory. Podobny efekt da zapewne instalacja na 1`.

Jest jeszcze jedna sprawa , powinieneś wiedzieć że FBF nie startuje po braku zasilania choć kilku sekundowym i jeśli nie będzieszo tym wiedział to po kilku godzinach będzie po filtrze .

Opublikowano

Damian,

biorąc pod uwagę Twoje uwagi oraz lekturę tematu o purolite, zmodyfikowałem trochę układ filtracji.

W załączniku narurowiec_v2.

Cześć wody za pompą idzie od razu do zbiornika, a część trafia do FBF.

Zrobiłem jeszcze jedną odnogę do bloku opartego właśnie na purolite a520e - dałem 4 zawory żeby można było bez wyjmowania korpusu podłączyć regenerację i płukanie.

Zewnętrznej pompki, żeby pogonić regenerację, nie da się tak czy siak wyeliminować.

Jak teraz Wam się to widzi, Koledzy ??

post-13421-14695718961878_thumb.png

Opublikowano

Ja bym w tym projekcie dał pomiędzy korpusami mechanicznymi, a pompą koniecznie jakiś kranik spustowy. Dzięki nie mu pięknie i bezproblemowo odpowietrzysz pompę (te odpowietrzniki na korpusach to niekiedy niezła lipa), a przy okazji masz kranik do podmiany wody.

Opublikowano

Ja mam kranik za pompą i odpowietrzenie pompy to mega prosta sprawa. Wyłączasz pompę i lejesz wodę w układ kranikiem za pompą. Pompa się pięknie odpowietrza.

Z innej beczki. Co do startu FBFa po braku prądu to chłopaki mają rację, ciężko to samo startuje. Ale ja od początku swoich akwariów, począwszy od 112l mam ups sinusoidalny z akumulatorem samochodowym. Nie straszne są mi braki prądu nawet 20 godzinne. UPS to świetna sprawa choć nie powiem, że mało to kosztowało. Było to jednak tak dawno, że już zapomniałem :) a mimo braku prądu UPS ciągnie 63W bardzo długo.

Opublikowano

Problem ze startem FBF-a po braku zasilania występuje chyba tylko w przypadku korpusu 20",

bo u mnie przy 10-cio calowym korpusie jeszcze nie spotkałem się z takim problemem. Więc może zamiast jednej 20 dać dwa korpusy 10 cali.

Opublikowano
Ja mam kranik za pompą i odpowietrzenie pompy to mega prosta sprawa. Wyłączasz pompę i lejesz wodę w układ kranikiem za pompą. Pompa się pięknie odpowietrza.

Z innej beczki. Co do startu FBFa po braku prądu to chłopaki mają rację, ciężko to samo startuje. Ale ja od początku swoich akwariów, począwszy od 112l mam ups sinusoidalny z akumulatorem samochodowym. Nie straszne są mi braki prądu nawet 20 godzinne. UPS to świetna sprawa choć nie powiem, że mało to kosztowało. Było to jednak tak dawno, że już zapomniałem :) a mimo braku prądu UPS ciągnie 63W bardzo długo.

Mam też na aku 65Ah nie wiem jak długo działa ( kiedyś sprawdzałem chyba z 6 godzin i sobie dałem spokój ). Mam podpięte oświetlenie , pompy co i akwarium ;-) . Super sprawa mi w zeszłym roku prąd wyłączali dość często na kilka minut .