Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
to na ile biologia wystarczy jest uwarunkowane obsadą, ;)

Właśnie kolego OBSADĄ ;) ,a jak dotąd guzik o niej wiadomo więc twierdzenie ,że jbl z prefiltrem spoko wystarczy jest trochę na wyrost.W razie zbędnej nadfiltracji łatwiej jest filtr odłączyć niż dołożyć(szczególnie przy takim poborze prądu) ,ale wybór należy do samego zainteresowanego ;) .

Opublikowano

Widać kolego, że nie wiesz o czym piszesz ;) Filtr JBL E1500 spokojnie pomieści około 5L Matrixa, a to wystarczy na obsłużenie ponad 100 dorosłych ryb w 2000l baniaku... więc pytam ponownie, kolega w tych 450l będzie karpie po 60cm hodował? ;)

Opublikowano
Widać kolego, że nie wiesz o czym piszesz ;);)

Skoro tak twierdzisz;) ,ale mam akurat 450l ,a w kubełkach ok. 10kg. biologi, karpi nie posiadam i 100 dorosłych ryb też.Natomiast mam pojęcie co jest potrzebne do spokojnego startu,chociaż do czasu,aż podłoże zacznie pracować jako dodatkowe złoże.Natomiast jest jeszcze kolejny plus drugiego kubełka w bańce-awaria jednego z nich nie zachwieje bardzo biologią.No,ale cóż niech wypowiadają się Ci co wiedzą o czym piszą:P.Tak jak już pisałem prowadzenie zbędnej dyskusji niczego do tematu nowego nie wnosi! autor sam podejmie decyzję.

ps:u kogo są karpie po 60cm?

Opublikowano
Skoro tak twierdzisz;) ,ale mam akurat 450l ,a w kubełkach ok. 10kg. biologi, karpi nie posiadam i 100 dorosłych ryb też.Natomiast mam pojęcie co jest potrzebne do spokojnego startu,chociaż do czasu,aż podłoże zacznie pracować jako dodatkowe złoże.Natomiast jest jeszcze kolejny plus drugiego kubełka w bańce-awaria jednego z nich nie zachwieje bardzo biologią.No,ale cóż niech wypowiadają się Ci co wiedzą o czym piszą:P.Tak jak już pisałem prowadzenie zbędnej dyskusji niczego do tematu nowego nie wnosi! autor sam podejmie decyzję.

ps:u kogo są karpie po 60cm?

Adam, naprawdę trochę przesadzasz z tą paniką o stabilną filtrację biologiczną zbiornika. Skoro u mnie JBL e901 ciągnie 300l będąc zasypany niecałymi 3 - ma litrami ceramiki zwykłego pochodzenia ( to znaczy sypana na szufle z wielkiego worka, czyli nie jest to markowa ceramika za 50 zł/ litr), a jestem pewien, że i 2 litry tej ceramiki by dały radę spokojnie ten zbiornik prowadzić, to możemy wysnuć wniosek, że zbiornik 450 litrów możemy filtrować biologicznie na 3, no niech będzie 4 litrach ceramiki słabszej jakości. Natomiast jak strzelimy sobie do środka coś lepszego to możemy zejść poniżej 3 litrów medium filtracyjnego. A oznacza to w praktyce, że tak duży zbiornik poleci na mniejszym filtrze (nawet na e701, lecz cyrkulacja będzie znikoma, dlatego wybieramy większy kubeł, aby ją wspomóc).

Jak wiemy w 450 litrach nikt nie będzie trzymał więcej niż 30 ryb i nie ma co dyskutować o obsadzie. Filtrację do takiego zbiornika można założyć na podstawie samego litrażu, bo bierzemy pod uwagę zdrowy rozsądek właściciela akwarium.

Posiadanie dwóch filtrów biologicznych których pojemność pozwala na stabilne prowadzenie zbiornika 3000 litrów to przesada. Przemyśl to co radzisz, bo nieraz nadgorliwość, jest gorsza od faszyzmu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Panowie czytajcie,ze zrozumieniem? napisałem,że autor zrobi tak jak jemu pasuje!i nic nikomu nie wciskam na siłę!tylko wyraziłem Swoją opinię,a drążenie tematu jakbym komuś krzywdę zrobił.

Adam, naprawdę trochę przesadzasz z tą paniką o stabilną filtrację biologiczną zbiornika.

Wolę przesadzać niż później borykać się z problemami ;) i z racji tego poziom NO3 w moim akwa oscyluje w granicach 10-15mg/l-przed podmianą 20% tyg.

Zaraz ktoś mi napisze,że na samym wew. pociągnie taki zbiornik i biologia będzie na wysokim poziomie :P

Opublikowano

to że poziom no3 jest w granicach 10-15mg nie jest zasługą 10kg ceramiki, lub czegokolwiek czego używasz, bo bakterie nie wykorzystują pewnie nawet 30% tego złoża. To samo miałbyś przy 3L złoża, ale to oczywiście Twoja sprawa...

Natomiast napisałeś koledze, że jego filtr nie wystarczy na obsłużenie bio w jego zbiorniku, co jest nie prawdą, dlatego padło kilka odpowiedzi na wyżej wymieniony wpis...

Forum jest od tego żeby tematy drążyć ;) i mam nadzieję, że w żaden sposób Ciebie nie uraziłem ;)

Pozdrawiam

Opublikowano
to że poziom no3 jest w granicach 10-15mg nie jest zasługą 10kg ceramiki, lub czegokolwiek czego używasz, bo bakterie nie wykorzystują pewnie nawet 30% tego złoża. To samo miałbyś przy 3L złoża, ale to oczywiście Twoja sprawa...

Niestety,ale w tym przypadku tak nie było ;) mając zasypany prawie w całości jeden filtr 1200l/h(ok.4kg)+w drugim 900l/h(ok.1,5kg) ciągłe problemy z NO3 + PO4 i stado sinic co tydzień(przy maluchach).Po doładowaniu filtrów na maxa(keramzyt) wszystko się ustabilizowało do dnia dzisiejszego.

Forum jest od tego żeby tematy drążyć ;) i mam nadzieję, że w żaden sposób Ciebie nie uraziłem ;)

Pozdrawiam

Spoko ;) trzeba wymieniać doświadczenia.

Opublikowano

Sam sobie zaprzeczasz, piszesz, że miałeś problem z sinicami i Twoim zdaniem było to spowodowane niewystarczającą ilością złoża dla bakterii. Weź pod uwagę to, że sinice występują zazwyczaj przy niskim NO3 i wysokim PO4. Gdyby było odwrotnie, czyli miałbyś niskie PO4 i wysokie NO3 miałbyś zielenice ;)

Wniosek prosty, miałeś bardzo niskie NO3 ;) czyli złoża było wystarczająco dużo.

Zastosowanie keramzytu spowodowało zbicie PO4, a tym samym pozbycie się sinic ;)

Opublikowano

A co bym miał przy NO3-50-70mg/l i PO4- 4-5mg/l ? bo takie wartości często gościły kiedyś w tym baniaku ;) o zielenicach celowo nie wspominałem ponieważ to akurat nie jest problem ;)

Zastosowanie keramzytu spowodowało zbicie PO4, a tym samym pozbycie się sinic ;)

A to już mamy złoty środek na usuwanie PO4 :P wiedziałem o żwirku amonowym,podmiany,ale keramzyt?No cóż :D