Skocz do zawartości

przenosiny samicy saulosi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pierwsza inkubacja samicy saulosi, dlatego proszę o pomoc gdyż zależy mi na młodych... ;) sprawa wygląda tak dziś rano przeniosłem samicę to kotnika (osobne akwarium), wypuściła parę młodych, które pochowały się w nasypie kamyków, generalnie cały dzień była dość nerwowa (pływała z góry na duł z nosem przy szybie) teraz po zgaszeniu światła widzę, że w małej grotce zaczyna przekopywać piach, czy to jest już znak, że wszystkie młode są wypuszczone? chyba trudno było by jej kopać z młodymi w pysku, do jedzenia nie podchodziła... nie wiem teraz czy ją zostawić w kotniku czy przenieść na noc do ogólnego, wiadomo im wcześniej tym lepiej, tyle, że nie mam pewności czy jeszcze nie nosi małych no i czy ewentualne jej zostawienie nie zagrozi pożarciem już wypuszczonych...:confused:

Opublikowano

dzięki krzysiutoja za odzew! ostatecznie wybrałem rozwiązanie pośrednie.. ;-) czyli pozostawiłem samicę na noc, a rano przeniosłem ją do ogólnego ale w kotonik siatkowy, poobserwuje czy wypuści jeszcze jakieś młode, a jak nie to na noc dam jej wolność... ;-)

Opublikowano

witaj,

stres widzę ma dużo mniejszy niż wczoraj w nowym zbiorniku (chyba uspokaja ją widok sowich współlokatorów) poza tym wolę nie ryzykować wypuszczania jej w dzień. Małym chyba też to wyszło na dobre by wypłynęły z nasypu kamieni a wczoraj przy matce były pochowane... może komuś się przydadzą moje doświadczenia ;-) pozdrawiam