Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam na imię Maciej. Jestem tutaj nowy tak ze przepraszam jeżeli robię coś źle. Mam narożne akwarium które aktualnie jest LowTechem. I w najbliższym czasie chce przerobić go na malawi. Wiem że lepsze jest akwarium w prostokącie ale nie mam miejsca na takie i jest narożne. I teraz pytanie do szanownych koleżanek i kolegów. Mam dwa filtry wewnętrzny 1000/h nazwy nie pamiętam jest pojemnik na gąbkę i drugi na ceramikę i mam zewnętrzny fluval 204. Czy takie filtry wystarcza do mojego akwarium? Z góry dziękuję za pomoc.

Posted

....fluval 204 jako zewnętrzny biolog wystarczy .Oczywiście bez gąbek tylko z jakąś ceramiką czy innymi wkładami biologicznymi a na wlocie tzw. prefiltr czyli jakaś gąbkę na zasys.Natomiast wewnętrzny może okazać się zbyt słaby .Ja w 240 mam cyrkulator Aquael 2000 z gęstą gąbka i jest ok..U Ciebie trudno jednoznacznie powiedzieć bo masz po prostu trójkąt w podstawie:) Ale jeżeli jest możliwość odłączenia od niego koszy z wkładami to odłącz ,załóż tyko gęstą gąbkę zamiast oryginalnej i zobaczysz czy daje radę! Zamontuj go w ten sposób aby gąbka była jak najbliżej dna a wylot jak najwyżej pod powierzchnią i aby strumień wody łamał od spodu lustro to będziesz miał jednocześnie rozwiązana sprawę z napowietrzaniem:)

...weź tylko pod uwagę ,że ten zewnętrzny nie spełni Ci roli mechanika...Wtedy naprawdę trzeba mieć lepszy ( mocniejszy) wewnętrzny.

Posted

Ten LowTech co jest jeszcze ponad rok chodzi tylko na tym wewnętrznym filtrze i na samej gąbce i daje rade bez problemu ale LowTech to zupełnie inna bajka.

Posted
ale LowTech to zupełnie inna bajka.

..nawet nie ma co przyrównywać!tutaj mechaniczny jest bardzo potrzebny. Ale musi być skuteczny. Mój LOW TECH pracuje w ogóle bez filtra:)Ale to nie ten dział to nie będziemy o tym pisać;)

• Dziękuję 1
Posted

A mam jeszcze pytanie co do filtra fluval jak umieścić wlot i wylot. Mam dwa tła strukturalne czy węże mogą być za nie schowane w jakiś sposób?

Posted
Mam dwa tła strukturalne czy węże mogą być za nie schowane w jakiś sposób?

......nie odpowiem Tobie na to pytanie bo nie wiem jak one wyglądają ( z czego i jak są zrobione). Ja mam robione własnoręcznie to trudno mi coś powiedzieć:) Ale poczekaj to na pewno któryś z kolegów Ci podpowie:)

• Dziękuję 1
Posted
Jak mam ustawić wlot i wylot filtra kubelkowego i filtr mechaniczny żeby wszystko było dobrze?

....zasysy mogą być nawet po jednej stronie ale jednak w Twoim narożnym dałbym po przeciwnej.. Wylot z mechanika ( bo jest silniejszy) daj od dołu do góry lekko na tylną szybę w stronę narożnika a z przeciwnej strony wylot z kubełka z góry w dół pod kątem na przednia szybę.I jak będziesz miał ryby i odchody to wtedy lekko zawsze możesz skorygować..Ewentualnie będziesz mógł dołożyć jakiś falownik czy poprzestawiać kamienie aby cyrkulacja była właściwa:)

Posted

...sam nie bardzo rozumiem jak to narysowałeś;))Ale zrób w każdym bądź razie z wylotami i zasysami tak aby woda w miarę możliwości zataczała pionowe koło;) Jeżeli to nie będzie w miarę skuteczne wspomożesz się falownikiem!