Skocz do zawartości

Podstawowe pytania związane z Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo serdecznie administrację, moderatorów jak i wszystkich innych użytkowników tego forum. Jestem tutaj nowy a to jest mój pierwszy post, tak więc jeszcze raz pragnę wszystkich powitać.

Chciałbym założyć nowy zbiornik - ok. 112l nie mniej (jeśli trafię na dobrą cenę to może troszkę więcej)

Od dłuższego czasu czytam różne fora, ogrom postów, masę pytań i odpowiedzi, niestety nieraz odpowiedzi niektórych użytkowników wzajemnie się wykluczają co tylko mąci w głowie..

Na początek, zanim zaleję Was masą pytań pragnę powiedzieć coś od siebie.

Jestem jeszcze uczniem dlatego jestem ograniczony pieniężnie stąd taki a nie inny zbiornik. Poza tym chcę wypytać Was o wszystko, o najmniejsze szczegóły co pozwoli mi oszacować koszt całego zbiornika wraz z wyposażeniem. Nie chciałbym też popełnić głupich błędów i zaoszczędzić sobie w przyszłości niepotrzebnych nerwów i rozczarowań.

Oto moje pytania:

1. Pochodzę z okolic Kolbuszowej - Nowej Dęby (Podkarpackie) stąd moje pytanie - Czy woda z tutejszych wodociągów nadaje się na stworzenie tego biotypu czy będzie jednak trzeba coś "kombinować" z parametrami ?

2. Posiadam filtr FZN - 2 kaskadę myślałem nad tym żeby zamiast kupować wewnętrzny to wykorzystać ten jako mechanik co o tym sądzicie ?

3. Akwarium z założenia ma być bez pokrywy, bez żadnego przykrywania szkłem czy czymś tam innym czy to dobry pomysł?

4. Oświetlenie - planuję użyć diod LED tutaj zastanawiam się nad tym czy lepiej wyglądałaby jedna dioda o mocy ok 10W lub więcej jeśli to mało czy może kilka o mniejszej mocy ? np. 5x2W ? Przy jednej diodzie na środku boki byłyby ładnie zacienione co o tym sądzicie?

5. Z oświetleniem wiąże się następne pytanie - jaka barwa ? Celuję w coś bardzo zimnego, coś wpadającego już w kolor niebieski coś ok. 10000K - 14000K.

6. Czy ktoś z Was wykonywał samemu filtr kubełkowy ? Zastanawiam się nad wykorzystaniem jakiegoś pojemniczka, beczki o rozsądnej pojemności tutaj myślę, że pojemność ~5L na same wkłady wystarczy. Jeśli jednak nie to może pojemność 10L ? Ale tutaj już wliczyć trzeba byłoby miejsce dla pompy czy też głowicy z jakiegoś "turbo filtra" :) Zasypać to wszystko ceramiką lub innym wkładem. Nie wiem jeszcze muszę to porządnie przemyśleć ponieważ nie stać mnie na jakiś porządny kubełkowy firmowy filtr.

7. Jaka obsada do takiego akwarium? Wiem, że tutaj popisać się nie mogę i nie mam co szaleć ale czy w ogóle mam jakiś wybór między gatunkami?

8. Widziałem na nie jednej stronie, że ludzie w Malawi nieraz trzymają zbrojnika niebieskiego czy to dobre połączenie ?

9. Co możecie powiedzieć o piasku kwarcowym z Allegro? Na zdjęciach wygląda na bielutki jak to się ma w praktyce? Ile tak ok. na oko potrzeba go do takiego akwarium ?

10. Wiadomo, że każdym zbiornikiem trzeba się opiekować i z każdym wiążą się problemy w postaci dajmy na to glonów ale spotkałem się z opinią, że Malawi jest mniej wymagającym biotypem między innymi ze względu na brak roślin, brak konieczności stosowania nawozów, CO2 itp. Czy to prawda ?

Proszę o pomoc i mam nadzieję, ze pomimo dużych kosztów związanych z postawieniem takiego zbiornika dam radę i założę wymarzone od zawsze akwarium - Malawi :cool:;)

Pozdrawiam serdecznie:)

Opublikowano

Witaj , ten filtr zapewne da radę jak w twoim akwarium będziesz trzymał parkę np. saulosi. Nigdy nie trzymałem ryb z Malawi w tak małym zbiorniku ale jak ktoś się uprze to czemu nie. W takim zbiorniku i z takim filtrem będziesz musiał robić częściej podmiany wody. Chcesz mieć zbiornik bez pokrywy to zły pomysł, będą wyskakiwać ci ryby. Jeżeli chodzi o wykonanie samodzielnie filtra to odradzam, chyba że posiadasz jakiś szczelny kubeł który jest najważniejszy w takim rozwiązaniu. Wszelkie beczki od filtracji do oczek wodnych nie nadają się gdyż są nieszczelne.

Zapewne znajdą się osoby które odpowiedzą ci na inne pytania , życzę powodzenia.:D

Opublikowano

Witaj, jako nowy użytkownik powinieneś skorzystać z wyszukiwarki bo prowokujesz wałkowanie tych samych tematów i zagadnień po raz enty. Gdy już sobie poczytasz forum i nadal pozostaną jakieś wątpliwości to pytaj tutaj.

Opublikowano

Takie małe podpowiedzi:

1. Weź rachunek za wodę, tam jest telefon do wodociągów, zadzwoń i spytaj jakie parametry na woda. Powinni wiedzieć co najmniej pH a to najważniejsze.

2 i 6. W tak małym zbiorniku pokusił bym się tylko o ten filtr z gąbką i wkładem biologicznym dobrej jakości np. Matrix.

8. Zapomnij

9. Jak nie masz funduszy pomyśl o lokalnej piaskarni lub jeśli masz okazję bywać w markecie budowlanym o piasku Kraisel. Ważne, żeby gradacja była odpowiednia.

To tak wstępnie, myślę, że sporo odpowiedzi znajdziesz na tym forum bo to prawdziwa kopalnia wiedzy.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

...Polonez!U góry na pasku jest zakładka FAQ .Poczytaj sobie dokładnie a potem z wątpliwościami wróć tutaj a na pewno Ci pomożemy! Aby nie powielać tego co było tu już napisane powiem tak: 112 litrów to takie minimum ( zasada jest taka czym większe tym lepiej ale o tym też już tu pisano) .Obsada 1+4/5 saulosi .Masz wtedy dwa piękne kolory : żółty i niebieski na czarnym tle! Pięknie to wygląda. Filtr kaskadowy o którym piszesz zda egzamin jako filtr biologiczny.Któryś z kolegów tutaj właśnie w 112 litrach tak ma .Możesz wesprzeć się mechanicznym takim malutkim za 14/17 zł...Jak sam widzisz nie są to komfortowe warunki dla ryb..ale..Skoro tak lubisz pysie to kombinuj:)

Ale zacznij od górnego paska od FAQ.:)

Opublikowano

Zdaje sobie sprawę, że 112l dla Malawi to zupełne minimum a wiele osób powie, że wręcz za mało ale niestety dla mnie kilkaset złotych za akwarium to dużo. Mówicie, że moja kaskada da radę przy takim litrażu jako biolog ??? Myślałem, że nie ma mowy i mogę go wykorzystać jedynie jako mechanik. Szkoda, że nie będę mógł mieć otwartego akwarium będę musiał kombinować coś z pokrywą. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.