Skocz do zawartości

Sterownik LED TC420

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawdopodobnie w środku jest jakiś tranzystor MOSFET (chyba typu N bo wyjścia są na "minusie"

Być może wystarczy na zewnątrz dołożyć mocniejszy na radiatorze i podłączyć się do wyjść w sterowniku jak na szkicu... ktoś z większą wiedzą mógłby się wypowiedzieć

mosfet_zpssvsxpy6u.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam dzisiaj się stałem posiadaczem tc-420 . Może ktoś wrzucić swój gotowy program scenę oświetlenia był bym bardzo wdzięczny chciał bym zobaczyć jak wy to sobie poustawialiście . g.pajak wrzucał swój programik o nazwie "Normaly 1" ale u mnie nie działa inne rozszerzenie pliku tu jest tmf a u mnie programik zapisuje w pmf i dlatego ma problem z wgraniem.

Opublikowano

Panowie, w środku jako końcówka mocy siedzi mosfet 09n03 - według karty katalogowej w odpowiednich warunkach potrafi wytrzymać 50A.

Więc ograniczenie do 4A jest tylko aby bez radiatora nie zagrzał się za mocno ale można gdybać że gdy podłączymy 4,5 czy nawet 5A to nic mu się nie stanie a jest trochę miejsca na przyklejenie radiatora.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sam radiator to nie wszystko. Projektowałem sterownik Led i pod większe obciążenie jest problem z szerokością ścieżek drukowanych. Jeżeli są za cienkie i za wąskie, to się zagrzeją, odkleją a potem przepalą.

Opublikowano
można gdybać że gdy podłączymy 4,5 czy nawet 5A to nic mu się nie stanie a jest trochę miejsca na przyklejenie radiatora.

Odniosłem się do tej wypowiedzi. :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Tak, z tranzystorem może być wszystko w porządku, będzie nawet zimny, ale co z tego jak ścieżki się przepalą? Chyba, że są przewymiarowane. Z danych technicznych wynika, że przy 4A temperatura wzrośnie o 10 stopni powyżej temperatury w otoczeniu, dla 5A wychodzi 15 stopni, więc tragedii nie ma, tym bardziej, że zakres pracy ma do 150 stopni. Ograniczenie wynika więc prawie na pewno z grubości ścieżek, ale można zaryzykować.

Opublikowano

nabylem cyrkulator hydor koralia 1 na 12V i po podpieciu na 4 kanal liczylem na sterowanie ale szkoda ze wczesniej nie wiedzialem ze koralie sa na napiecie przemienne - szok - oszukali mnie ;)

bede mial regulacje hahah