Skocz do zawartości

Sterownik LED TC420

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To może będzie działał sterownik taki jak do ściemniania żarówek (na tyrystorze), tylko trzeba przeliczyć elementy na 12V.

schemat_regulatora_1451.jpg

Albo dobudować separację optotraikiem i wtedy można sterować napięciem stałym (przez rezystor) tą fotodiodę.

a86b228b6b02162dc7299dd3eee6f7db.png

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Małe co nieco z budowy lampy sterowanej tytułowym sterownikiem.

Moc lampy - 216W

Zasilacz 24V/14,6A/350A

Pobór prądu przez lampę - około 10,5A

Lampa przeznaczona do paludarium, wiwarium/orchidearium... nie moje klimaty.

Białe 6500K - 120szt

Niebieskie 445nm - 24szt

Czerwone 660nm - 24szt

Fullspectrum 380-840nm - 48szt

003_zpsskz2veao.jpg

006_zps9ufq4t38.jpg

024_zpsl4v51hom.jpg

025_zps4hvn8j6e.jpg

026_zpsmpsbhaqj.jpg

034_zpsilr00vv6.jpg

036_zpsklmakho3.jpg

037_zps3mcy8cao.jpg

Opublikowano
  pietach napisał(a):
To może będzie działał sterownik taki jak do ściemniania żarówek (na tyrystorze), tylko trzeba przeliczyć elementy na 12V.

przeliczenie to banał ale zdaje sie że chcesz to zasilać prądem stałym a wówczas to nie ma prawa działać

Opublikowano
  pietach napisał(a):
Dlatego niżej napisałem o optotriaku i sterowaniu prądem stałym

Sposób wyzwalania bramki (sterowania) nie ma znaczenia . Nie będzie działało .

(tyrystor/triak działa tak : bramka powoduje jego otwarcie (przewodzenie) a spadek napięcia medzy A i K powoduje jego wyłaczenie . Regulacja zwykle odbywa sie w ten sposób że od momentu przejcia przez zero odmierzany jest czas i następuje właczenie tyrystora aż do przejścia przez zero . Im dłuzszy czas tym krócej jest tyrystor właczony i tym samym mniejesza moc na obciazeniu - Tak w skrócie :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam takie pytanie czy TC420 po wygaszeniu oświetlenia LED puszcza jakieś minimalne napięcie? Posiadam oświetlenie Led RGB i pierwsza dioda od wejścia kabla zasilającego minimalnie się świeci po wygaszeniu oświetlenia przez TC420 , diod jest 5 szt.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  dejwis napisał(a):
Witam

Mam takie pytanie czy TC420 po wygaszeniu oświetlenia LED puszcza jakieś minimalne napięcie? Posiadam oświetlenie Led RGB i pierwsza dioda od wejścia kabla zasilającego minimalnie się świeci po wygaszeniu oświetlenia przez TC420 , diod jest 5 szt.

Mam już jakiś dłuższy czas ten sterownik i nie mam takich problemów.

Ta pierwsza dioda świeci się cały czas czy tylko przez jakiś moment?

Może masz jakieś przepięcie? Sprawdź zasilacz po wyłączeniu czy daje jakiś prąd a potem sam sterownik czy po zakończeniu "cyklu" podaje prąd.

Opublikowano

Hmm dioda led RGB leciutko się

żarzy a w niej tylko kolor G zielony żarzy się cały czas reszta R i B się nie żarzy wcale . Zaśilacz po wyłączeniu nie daje prądu bo niby z kąt. Na programatorze po wygaszeniu jest napięcie na dwuch kanałach zilony i czerwony około 2 V hmm . Po wyłączeniu z prądu zaśilacza a co za tym idzie też programatora i całej lampy led dioda na lampie dalej się żarzy wow :/ . To już mnie trochę zdziwiło więc zacząłem dołączać kolejne urządzenia, po odłączeniu falownika zarzenie jest mniejsze po odłączeniu następnie pompy aquael TK 800 która też znajduje się bezpośrednio w baniaku jak falowniki dioda gaśnie hmm .

Oprucz tego mam jescze 2x kubły aquael grzałki one nie mają wpływu na świecie diody . Co to morze być indukcja napięcia ?

No bo niby z kąt prąd w lampie jak ona jest odpięta wogle od zasilania a nawet ją dołączyłem od programatora ?

Przy podłączonym programatorze i zasilaniu na ustawieniu wygaszony dioda żarzy się najmocniej po czym po kolejno odłączeniu wyżej wymienionych urządzeń dioda stopniowo przygasa i po odłączeniu ostatniego urzadzenia gaśnie . Jakieś pomysły ?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...