astatotilapia nubila młode
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez hilux · Opublikowano
Odpływ ponad taflą sumpa znaczyłby ciągłe ciurkanie wody, może ktoś lubi. Do tego musiałbyś odwrócić układ sumpa, żeby pierwsza, mechaniczna komora szła dołem a nie górą. Taki układ jak masz na zdjęciu jest git, woda spływa z komina na dno sumpa i musi przejść przez gąbkę zanim popłynie dalej. Przy czyszczeniu gąbki czyścisz też co tam się nazbierało na dole i gra muzyka. -
Przez lonio · Opublikowano
Hej Jeden z układów w moim sterowniku uległ uszkodzeniu. Niestety wypalona dziura nie pozwala na odczyt symbolu na układzie. Chciałbym spróbować uratować sterownik i spróbować przelutować uszkodzony układ, ale potrzebuje pomocy, kogoś, kto ma taki sterownik, byłby w stanie go rozkręcić i zrobić w miarę wyraźną fotkę układu. Załączam zdjęcia wersji sterownika i uszkodzonego układu. Uprzedzam pytania, pisałem do Romka, że padł mi sterownik, odpisał, że to już taka stara wersja, że nie posiada schematu i ciężko stwierdzić, czemu przestać działać mi nieprawidłowo. Wysłałem później zdjęcia, który układ mi padł, ale niestety już dłuższy czas nie mam odpowiedzi, więc szukam ratunku tutaj -
Przez dts846 · Opublikowano
No dobra,dzięki za wyjaśnienie. To zapytam jeszcze o coś innego. Większość sumpów jakie widziałem ma główny odpływ wody z komina ponad taflą wody w sumpie. U mnie wygląda to tak jak na zdjęciu(rura odpływowa znajduję się całkowicie zanurzona w wodzie-5 cm od dna sumpa)przechodzi górą do następnej komory. Czy takie rozwiązanie jak u mnie ma sens?Jestem w trakcie testowania i ciekawy jestem Waszego zdania. -
Przez hilux · Opublikowano
Przy prawidłowo zaprojektowanym sumpie i tak się nie przeleje, bo już ma wbudowany zapas na wodę z komina, rur i wody z akwa ponad poziomem grzebienia. Poza tym przy pracującej pompie komin i tak miałbyś w połowie pełny, więc de facto nic nie zyskujesz - masz po prostu w obiegu pół komina wody więcej. Dodatkowo będzie się tam zbierać syf, który przy odpływie w dnie spływa do filtracji mechanicznej w sumpie, a sam dół komina nie ma przepływu, więc woda może gnić. -
Przez yaro · Opublikowano
Pewnie dlatego, że ilość wody w sumpie i w kominie łatwo policzyć i nie jest to trudne, więc nikt nie kombinuje z modernizacjami. -
Przez dts846 · Opublikowano
Dlaczego główny odpływ wody w sumpie montuje się na samy dole komina? Gdyby ustawić go np.w połowie komina to w razie awarii pompy lub braku prądu połowa wody została by w kominie i było by mniejsze prawdopodobieństwo przelania sumpa. -
Przez marek_z_81 · Opublikowano
Hmm. Nie wiem czemu tak się stało. Do poprawy
-
Tematy
-
Grafiki

Rekomendowane odpowiedzi