Skocz do zawartości

Programowanie sterownika Conrad ms-35

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Właśnie wczoraj otrzymałem sterownik Conrada, troszke się nim pobawiłem i obliczałem czasy świecenia, a teraz pytanie do DonPempollo, jak obliczyłeś czas świecenia na 59min 55sec przy parametrach 1/128 i HT+CFT=215, mi za cholere nie chce tyle wyjść, chyba pomijam jakiś parametr, mój wynik to 59min i 37sec przy tych parametrach co podałeś

-- dołączony post:

Witam

DonPempollo jak możesz sprawdź gdzie robię błąd, poniżej podam mój sposób obliczania.

1/128

HT+CFT=215

0,13sec przy 1jednostce HT i CFT

128x215x0,13=3577,6 sec

3577:60=59,61 min

to daj pełne 59 min

59x60=3540 sec

3577,6-3540=37,6 sec

to daje ogólny czas 59min 37,6sec

chyba że coś pokręciłem :P

Opublikowano

Witam ponownie

Dalej będę drążył temat ustawienia sterownika Conrada.

W instrukcji podany jest czas świecenia ok 32sec przy ustawieniach szybkość 1 i 255 jednostek w HT co daje w przybliżeniu ok 0,125sec na 1 jednostke HT lub CFT zamiast 0,13 sec jak podano w instrukcji.

Więc przy ustawieniach:

1/128

HT+CFT=215

0,125sec przy 1jednostce HT i CFT

128x215x0,125=3440 sec

3440:60=57,33

daj pełne 57 min

57x60=3420 sec

3440-3420=20 sec

więc wychodzi jeszcze mniej niż poprzednio, czyli 57min 20sec

Opublikowano

Witaj

Jak robiłem testy ze stoperem przy parametrach 215 ht+cft i 1/128 to wychodziło mi ok 59min i 50 - kilka sekund.

Z racji tego że istnieje pewien margines błędu dodałem sobie jeszcze jedną linijkę z wartością ok 10 HT w programie nocnym. W moim przypadku wyrównanie to wystarcza do podłączenia kabla tylko w wyniku zmiany czasu.

Opublikowano

Witaj

nie wiem ile już chodzi u Ciebie sterownik, ale czy nie masz może np. przesunięcia zmierzchu i wschodu w czasie o parę minut (względem pierwszych dni pracy sterownika), bo może rzeczywiście lepiej mierzyć stoperem niż liczyć czas.

Opublikowano

Ponad pół roku. A na przesunięcie o którym pisałeś jest dodatkowa linijka kodu. Największy wpływ na zgranie ma czas między odpaleniem programu a ustawieniem 1/128. Im dłużej ci to zajmuje tym bardziej rozjeżdża się program.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Czy można liczyć na odświeżenie linku z programem dobowym, poprzednio zamieszczony już nie działa. Mam też pytanie, planuję do sześciu diod RGB dołączyć trzy diody białe, by doświetlić środek zbiornika. Nie mam pomysłu jak to podpiąć do Conrada by sterował wszystkim na raz?

Pozdrawiam.