Skocz do zawartości

Słaba cyrkulacja 240L ? Zmiana deszczownicy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piasrek jest 0 i 0,5 co do tego filtra to chyba wziasc 2000 i mieć zapas mocy na przyszłość niż np przy zmianie baniaka zmieniać zas filtr skoro ten można przykręcić

Opublikowano

Kurde człowiek na błędach się uczy :/ czeka mnie restart chyba :( jaki koloru bialego piach polecicie ??

Faktycznie ryby jak się pogonią to się unosi wrrr teraz myślę czy poprostu nie wymieszac go ...

-- dołączony post:

Moze taki ?

30 KG BIAŁY PIASEK KWARCOWY DO AKWARIUM + GRATIS (4698663455) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/46/98/66/34/4698663455@@AMEPARAM@@19@@AMEPARAM@@46/98/66/34@@AMEPARAM@@4698663455

Opublikowano

dlaczego tak się upierasz przy białym ten z castoramy jest bardzo dobry ma naturalny kolor przeszukaj forum wielu już wymieniało po jakimś czasie taki biały na inny. Widać na nim wszystkie paprochy a i jak zaczną się pojawiać glony to pewnie i tak zmieni trochę kolor

Opublikowano

..pamiętaj ,że każdy piasek w wodzie w akwarium i pod docelowym oświetleniem zawsze wygląda inaczej. Ja mam ten z Castoramy..On w opakowaniu jest normalnie żółty a u mnie wygląda jak biało - szary:) Tylko pamiętaj ,że ten piasek trzeba dobrze wypłukać:)

-- dołączony post:

Kurde człowiek na błędach się uczy :/ czeka mnie restart

chyba

..a wszystko jest opisane w FAQ i tu na forum:)

Opublikowano

A ja mam wciąż piasek biały o wyższej gradacji i jakoś nie narzekam.

Nie mam na nim glonów, syfu pozostałości jedzenia czy odchodów ryb.

To jest tylko kwestia dobrej cyrkulacji i braku przerybienia.

Jeżeli chcesz mieć koniecznie biały piasek to musisz go wymienić na ten wyższej gradacji tak jak wspominał Andrzej. Jak ryby zaczną osiągać większe rozmiary dopiero będzie latał piach :)

Opublikowano

Co do piasku znalazłem worek jaki brałem i na dole jest 0,5'1,2 gora jest 0 myślę by go poprostu wymieszać i tak będę coś kombinował przy kamieniach steropan dam chyba na całe dno bo kawaleczki co mam pod kamykami to widać.

Co do cyrkulacji dziś wpadł cyrkulator 2000 smiga w bankaczku aż miło co do mocy ciesze się że kupiłem 2000 a nie 1500 . Ustawiony jest na max i piachu nie podnosi .

Teraz musze tylko to jakoś poukładać po zbiorniku . Deszczownice mam po lewej stronie tam tez dalem cyrkulator skierowany troszke w przednią szybe zaś po lewej stronie jest grzałka i rura zasysająca z kubła.

Opublikowano
Co do cyrkulacji dziś wpadł cyrkulator 2000 smiga w bankaczku aż miło co do mocy ciesze się że kupiłem 2000 a nie 1500 . Ustawiony jest na max i piachu nie podnosi .

Teraz musze tylko to jakoś poukładać po zbiorniku . Deszczownice mam po lewej stronie tam tez dalem cyrkulator skierowany troszke w przednią szybe zaś po lewej stronie jest grzałka i rura zasysająca z kubła.

..pozbądź się tej deszczowni:) Ona jest naprawdę zbędna i tylko będzie przeszkadzać w cyrkulacji. Na pewno w komplecie w kubełku masz taką końcówkę lekko półokrągłą czy raczej płaską. ( jak zwał tak zwał) Załóż ją w miejsce deszczowni . A wyloty ustaw w ten sposób ,że wylot z wewnętrznego do góry lekko na tylną szybę a wylot z kubełka lekko w dół na przednią szybę po skosie.Dlaczego tak? Bo wewnętrzny jest silniejszy i będzie Ci na całej długości łamał lustro wody i będzie jednocześnie napowietrzał.

..i szczerze Ci odradzam mieszanie piasku bo to i tak nic nie da.A odradzam z dwóch powodów .:

- pysie jak dorosną i zaczną naprawdę kopać to i tak ten "kurz" będziesz miał.

- jak nie wymienisz teraz na początku to potem będziesz cały czas żałował ,że tego nie zrobiłeś i zamiast cieszyć się czystą krystalicznie wodą będziesz myślał co by było gdyby było:) Ale to już Twój problem będzie:)

Opublikowano

Dobra mam jeszcze poprzedni baniak 126L w sobote jadę do castoramy po piasek 8zł to żaden koszt dobrze go wypłucze i zobacze jak wygląda mam tam oświetlenie 2x narva biała jeśli mi spasuje to wywalam piasek z 240 i daje nowy.