Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do zmiany aranżacji w moim zbiorniku (w końcu). I mam pytanie odnośnie piasku. Aktualnie mam zwyczajny piasek taki jak na budowie. W wodzie jest bardzo jasny, ale saulosi przekopują go bez problemu. Ale kupiłem worek piasku kreisel, który wg mnie jest chyba trochę ciemniejszy od tego mojego. I teraz przy zmianie araznzacji lepiej kreisel'a tylko dorzucić z jakieś 5-10kg. Czy wymienić całość? Tylko nie wiem czy jak wymienie całość to mi się z biologią nic nie stanie.

Opublikowano
Czy wymienić całość? Tylko nie wiem czy jak wymienie całość to mi się z biologią nic nie stanie.

... przy dobrze działającej filtracji i w dojrzałym akwa nie powinno to mieć aż takiego wpływu na biologię aby skutkiem jej zachwiania padały ryby .Kiedyś w dojrzałym akwa z obsadą w środku wymieniałem żwir na piasek i wszystko było ok. Jak wymienisz piasek i wlejesz z powrotem wodę wlej jedną ampułkę Prodibio BioDigest .Nie musisz wlewać do filtra.. możesz wlać bezpośrednio do wody.

....a piasek jak dosypiesz to i tak się wymiesza .Ja bym dał tylko jeden rodzaj..Ale to już Twoje poczucie estetyki:)

Opublikowano

No właśnie ten piasek z castoramy jest ciemniejszy i myślę że ładniej z serpentynitem będzie wyglądał. A te bakterie akurat mam jeszcze w domu 2 ampułki. Wodę też mam zamiar w wannie przetrzymać chociaż z połowę a resztę z uzdatniaczem.

Opublikowano
Wodę też mam zamiar w wannie przetrzymać chociaż z połowę a resztę z uzdatniaczem.

...postaraj się całą wodę na czas wymiany przetrzymać w wannie.Taka wymiana długo nie potrwa .To tylko kwestia wyjęcia starego piasku i wypłukania nowego . Ryby dasz do wody , filtr włączysz a Ty spokojnie wymienisz! Szkoda starej wody i to aż połowę .Wtedy faktycznie możesz zachwiać biologią.

Opublikowano

kolego mam ten sam piasek, naprawde warto wymienic go w calosci, po pozadnym wyplukaniu i wsypaniu to zbiornika bedzie duzo jasniejszy, dodatkowo (bynajmniej u mnie sie tak stalo) zniknie zoltawe zabarwienie, ziarna tego piasku maja idealna wielkosc, nie fruwaja po zbiorniku a i ryby superancko w nim kopia i grzebia,

ja u siebie wyciagnelem wszystkie dekoracje, ryby poszly na jeden dzien do baniaka zastepczego pozyczonego od kolegi, nie spuszczalem wogole wody i wyciagnelem stary piasek, (z woda bedzie Ci latwiej wyciagnac, zassac resztki piasku), nastepnie poukladalem kamole, zasypalem nowym piaskiem i na cala noc wlaczylem dwa AQUAEL 2000 z wypelnionymi wata pojemnikami, rano woda byla czysciutka, dolałem dla swietego spokoju jedna ampulke Biodigest, rybki wrocily do siebie i plywaja do dzisiaj cale i wesole,

zapomnialem dodac:

jak bedziesz przenosil ryby do zastepczego baniaka to zalej go woda z dojrzalego zbiornika i podlacz w nim kubly :),