pozner Opublikowano 19 Października 2014 #1 Opublikowano 19 Października 2014 Witam. Wczoraj zwróciłem uwagę na dziwny wygląd compressicepsa. Czy to jest inkubująca samica? Ma lekkie podgardle i jeszcze wczoraj wyraźnie widoczne pokładełko. Dziś jest już prawie nie widoczne. Dodam, że żaden z samców nie zaczął się nawet wybarwiać. Czy to możliwe? Ryby mają ok. 10-11cm.
stan Opublikowano 19 Października 2014 #2 Opublikowano 19 Października 2014 Wczoraj odbyło się i u mnie tarło compresa i po tym co napisałeś i zdjęciach jestem przekonany na 99%, że to inkubująca samica. U Piwka28 już przy tych wielkościach compresy wycierały się.
pozner Opublikowano 19 Października 2014 Autor #3 Opublikowano 19 Października 2014 Zaskoczyło mnie to z tego powodu, że samiec nie zaczął się nawet wybarwiać. Do tej pory sądziłem, że samiec osiąga dojrzałość płciową po lub w trakcie wybarwiania.
stan Opublikowano 19 Października 2014 #4 Opublikowano 19 Października 2014 No nie koniecznie compres musiał ją wytrzeć ;-)
pozner Opublikowano 19 Października 2014 Autor #5 Opublikowano 19 Października 2014 A to mnie zaskoczyłeś. Mam Protomelasy, Otopharynxy, Gopadichromisy i Placidochromisy, ale one są jeszcze małe. Nie wydaje mi się, żeby któryś mógł to popełnić.
yaro Opublikowano 19 Października 2014 #6 Opublikowano 19 Października 2014 Gopadichromisy ? Copadichromisy ? Wybarwienie nie jest oznaką dojrzałości, ryby uważane za samice potrafią okazać się samcami i przystąpić do tarła - zdarza się to w przypadku braku dojrzałego samca, odpowiedniego do zawrócenia w głowie samicy
pozner Opublikowano 19 Października 2014 Autor #7 Opublikowano 19 Października 2014 Copadichromisy, zwykła literówka.
pozner Opublikowano 19 Października 2014 Autor #9 Opublikowano 19 Października 2014 Skoro tak, to wszystko w porządku, mam nadzieję
Rekomendowane odpowiedzi