Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pomocy chce zalozyc malawi ale jak zwykle mam problem z doborem ryb poniewaz jestem poczatkujacy wiec gubie sie w lacinskich nazwach czy ktos moglby mi poradzic jakie ryby dobrac do zbiornika 250litrowz znazwami potocznie uzywanymi ( jeśli takie owe są) chcialbym raczej takie mniej agresywne slyszalem ze yellow to dobra ryba dla poczatkujacych czy to prawda i jaki jeszcze jeden gatunek wpuscic do zbiornika tak by sie im zylo dlugo i szczesliwie :) pozdrawiam i sorrki ze męcze kolejny raz bsada :wink:

Opublikowano

Podaj wymiary zbiornika. Yellow to bardzo dobry wybór dla początkujących, po podaniu wymiarów akwa łatwiej zdecyduje jakie i ile jeszcze ryb doradzić .

Opublikowano

no i pytaj zawsze o łacińskie nazwy, po polsku to możesz kupić w zoologu mixa a fachowy sprzedawca sprzeda Ci to co chcesz.

Unikniesz zakupu czegoś czego nie chcesz.

Choć i z łacińskimi nazwami bywa że mozna się pomylić - ja kupiłem Petrotilapie tridentiger ( handlowa nazwa rdzawego) niestety wyrosły z niej Petrotilapie tridentiger ale Yellow-Blue. piękne petrotilapie sp. "yellow chin" prawie 20 cm rybska :)

Opublikowano

petrotilepie tridentiger hodowalem i zareczam ci ze nie jest to handlowa nazwa rdzawego, Raczej niekompetencja sprzedajacych.

Opublikowano

Nie koniecznie Kasz, niekompetentny musiałby być również Ad Konings ( str 125 Back to nature ). Myśle że kiedyś jakiś Importer wysłał naszego małego Iodka pod tą nazwą do Europy lub Ameryki a może i nadal wysyła. Więc to raczej niekompetencja Importerów ;).

Opublikowano

Właśnie Hari wyciągnołeś mi to z ust.

To była moja książka z którą rozpoczynałem przygodę z Malawi i z niej czerpałem wiedzę. Dopiero potem wpadłem na ślad Forum i dzieki Wam mogę popełniać mniej błędów.

Opublikowano

nic nie wiem o tym, zaskoczyliscie mnie. Tzn rdzawy byl opisany jako petrotilapia i na odwrot, czy rdzawego w ogole nie bylo, czy jak, bo nie bardzo rozumiem. Przyblizcie troche jak to wyglada, jezeli rdzawy robil za petrotilapie to jak nazywano te ostania?

I'm so confused...

Opublikowano
. Tzn rdzawy byl opisany jako petrotilapia i na odwrot, czy rdzawego w ogole nie bylo, czy jak, bo nie bardzo rozumiem. Przyblizcie troche jak to wyglada, jezeli rdzawy robil za petrotilapie to jak nazywano te ostania?

.

Według Ada przynajmniej według w/w książeczki:

Iodotropheus sprengerae - nazwy handlowe: Rusty Cichlid, Petrotilapia Tridentiger

w Back to Nature P. tridentiger nie ma wcale ale w niwj hest wyodrębnione tylko 5 odmian Petrotilapi, najbliżej z nazywnictwa jest Petrotilapiasp. "yellow chin" nazwa handlowa - Petrotilapia Tridentiger Yellow-Blue

Imho ta książeczka jest dość uboga.

Np Spreinat w swoim AquaLexsie

wyróznia 21 odmian Petrotilapi i u niego nie dość że P. tridentiger jest odrębną pozycją od P. Yellow Chin to na fotach bardzo się różnią

Opublikowano

O to ciekawe, czy jest jakaś lepsza książka o pielęgnicach malawijskich

niż Back to Nature? W sensie lepszych zdjęć przede wszystkim?

milc