Skocz do zawartości

Przetrwanie narybku w akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy zdarzyło się u was przetrwanie narybku i wyhodowaniu z niej rybki? Ja odkąd mam pyszczaki to nie przetrwało nic a już było trochę tego do teraz. Ostatnio tzn jakieś 2 tyg temu zobaczyłem małą pływającą pomiędzy kamieniami ( może żyje dłużej ). Pływa do dziś a to i tak długo jak u mnie przynajmniej i widzę że zmienia kryjówki pewnie w nocy penetruje akwa w poszukiwaniu nowych kryjówek :D Jest to maluch saulosi , a widzę teraz że samiczka permlutta będzie mieć małe.

[300] Malawi

Opublikowano

Co jakiś czas się jakaś sztuka trafi, ale w 99% narybek mam eksterminowany, jeżeli inkubującą samicę zostawię w ogólnym zbiorniku. Wszystko zależy zawsze od wystroju i obsady. Są pewne ryby, które mają miano killerów narybku i niektórzy takową sztukę u siebie trzymają, aby mieć święty spokój.

Opublikowano

Właśnie ja zmieniłem wystrój i trochę "uszczupliłem" z kamieniami , ale jak widać musi być więcej szczelin niż poprzednio. Właśnie w takowych się "buja" gdzie nie dojdzie pozostała obsada :) Masz sposób na odłowienie ryb ? Ja kiedyś próbowałem ale nie dałem rady , a takiego permlutta bym sobie wychodował od maluchów.

[300] Malawi

Opublikowano

jak maluch podrasta i zaczyna podpływać do karmienia do wkładam duże sito do wody, sypię pokarm i jak robi się zamieszanie to szybkim, pewnym ruchem zgarniam ze dwie lub trzy ryby razem z młodą do sita. Małą zabieram, a duże oddaję do akwa. Szybka akcja. Robię tak przeważnie z każdą docelową rybą, którą sprzedaję.

A tak BTW jednej małej rybki to Ci się nie opłaca odławiać. Niech sobie pływa i rośnie.

Opublikowano

Nie no ja wiem że jednej nie ,ale jak bym chciał odłowić samice to wiesz. Nie mogłem bo uciekały hehe a jak jest dużo kamieni , różnych rewirów to trudniej( chociaż teraz mniej kamieni niż wcześniej ).

ps. a w piwnicy stoi jedno akwa 74 l po krabie i myślę co by tam mieć. Może inny biotop a może kotnik.

[300] Malawi

Opublikowano

Ja też nad tym myślałem i chyba próbowałbym w nocy odłowić samicę. Do tej pory mi nie zależało, ale teraz mam ryby, na których hodowli mi zależy. A że to non-mbuna to kamieni mniej i przez to zakamarków mniej. Zresztą przy mbunie przeżywały mi najwyżej 2-3 szt. i to napewno nie z każdego tarła, więc trudno to nazwać hodowlą. U mnie w piwnicy stoi 200l. Chcę to podzielić na 3-4 kotniki.

Opublikowano

W mojej poprzedniej 200l 3 maluchą zebroidesa udało się przetrwać. Jedną samicę zostawiłem dla siebie ( od kilku dni nosi ikrę ;-) ) dwie poszły pogadać z predatorami.

Opublikowano

Przy małej ilości szczelin rzeczywiście może pojawić się taki problem lub gdy narybek wybierze sobie schronienie w okolicach rewiru jakiegoś samca.Sam obecnie dużo tych szczelin nie mam,ale po ok. 2 szt. z miotu zawsze zostaje.

Opublikowano

Jeśli w twojej galerii są fotki aktualnego zbiornika, to nie dziw się, że nic nie przeżywa. Można powiedzieć, że masz akwarium dla non-mbuny. Zdecydowanie za mało skrytek. Obecny mój wystrój jest podobny, czyli luźno rzucone kamienie, bez gruzowiska tworzącego groty, ciasne szczeliny i nie mam najmniejszych złudzeń, że coś w takich warunkach się uchowa.