Skocz do zawartości

Moje pierwsze malawi 240l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak mierzysz amoniak bez testów na nh3/4?

Lekko się pogubiłeś. Najpierw w wodzie pojawia się amoniak nh3/4, później przerabiany jest na No2 a w fazie końcowej na No3. Nie mierząc nh3/4 nie wiesz czy bakterie już go trawią czy nie bo niby jak? Kup szybko test nh4 JBL.

Zmierz i podaj wyniki.

Co do testów zooleka to polecam ale tylko na Ph. No2 i No3 dość często bywają mylące. Tak jak wyżej polecam testy JBL.

Opublikowano

No przy takiej ilość białka jaka wpakowałeś to zaraz jak Ci wywali no2 to przerabianego go na no3 i zamknięcie cyklu będzie trwało z miesiąc ;-).

Opublikowano

No a co z tym GH? Zdawało mi się że w malawi to woda powinna być raczej twarda (wapienie i inny badziew :P) a moja mięknie...

-- dołączony post:

Jak mierzysz amoniak bez testów na nh3/4?

Nie mierzę. Nie posiadam testów na Nh3/4 i niestety posiadać nie będę ale amoniak powinien być obecny w moczu (teoretycznie)...

Opublikowano

Tak naprawdę lej wodę z kranu i się nie przejmuj o tą wartość nasze cichlids będą ją tolerowały. Oby za niskie pH nie było czyli >7,4. Ważniejsze żeby dbać o niskie no3 i po4. No ale to już jak wreszcie wystartuje i zamknie się cykl azotowy.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Tak naprawdę lej wodę z kranu i się nie przejmuj o tą wartość nasze cichlids będą ją tolerowały. Oby za niskie pH nie było czyli >7,4. Ważniejsze żeby dbać o niskie no3 i po4. No ale to już jak wreszcie wystartuje i zamknie się cykl azotowy.

Dziękuję za pomoc i słowa otuchy. I znów... Będę na bieżąco raportował przebieg dojrzewania i potem zarybiania akwarium.