Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście nie stosuje filtra wewnętrznego wiec nie ukrywam że nie za bardzo sie na nich znam. Potrzebuje pomocy. Potrzebuje filtra wewnętrznego, który łączył by w sobie cechy filtra mechanicznego i bilogicznego. Mam u siostry filtr który poza gąbką działającą na zasadzie prefiltra ma komore z wkładem nadającym sie na złoże biologiczne. To jakiś Aquael. Widywałem też dość duże filtry gdzie z powodzeniem poza gąbką można umieścić ceramikę ale czy to jest dobre rozwiązanie ? Który filtr byście polecili do zbiornika 200 litrowego. Nie ma szans na kubełek czy kaskade.

Opublikowano

Sam wiesz że z samym wewnetrznym się nie poszaleje. Taki "dedykowany" to np ten - cienizna ale jest:

http://www.um-um.pl/akw-s-odkowodna_fil ... n-bio.html

choć uważam ze 200l to nie uciągnie bo sam miałem juniora bio i w małym kotniku sie nie wyrabiał.

Te bal Eheim ato koszyki mają dosć małe więc sie za dużo nie zmiesci, z innymi podobnie np Weipro bo nawet kupująć duży model to nie oość że musisz rozpraszać i redukować przeopływ to tego miejsca i tak nie za wiele.

Ja bym w takim wypadku zakombinował inaczej.

Dał jeden wewnetrzyn jako wewnetrzny mechaniczny chyba że obsada w tym akwa by tego nie potrzebowała i odmulanie by załatwiało sprawę - bo rozumiem ze to raczej nie Malawi, i drugi wewnetrzny tu konkretnie myslę o jakims Fluvalu ... + bo je znam najlepiej i wiem że by trybiło - z tego fluvala bym całkiem wywalił gąbke, a co więcej bym wywalił ze środka też ten plastikowy koszyk co gąbki się w nim mocuje - w tym momecie zosatje sama zewnetrzna obudowa + głowica a do obudowy takiego np 3+ to się już całkiem dużo ceramiki zmieści - myśle że wystarczająco

i dlateho imho idealne by było dwa jeden z większym przepływem na mech a drugi na bio lekko stłumiony coby za dużo brudu nie łykał.

Opublikowano

GLowica turbo 8W szuta i dwie puszki (wchodza jedna w druga). Do gornej ceramika, do dolnej wata fitr. np sera. Tanie i sprawdzone.

pozdrawiam

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Chyba tez zastosuje ten patent z dolozeniem drugiego pojemnika na ceramike tylko mam pytanko: czy nie zmniejszy sie drastycznie wydajnosc filtra poprzez stlumienie przeplywu wody przez ceramike?

czy w akwarium 100l wydoli wtedy filtr o wydajnosci 300l/h?

Opublikowano
GLowica turbo 8W szuta i dwie puszki (wchodza jedna w druga). Do gornej ceramika, do dolnej wata fitr. np sera. Tanie i sprawdzone.

pozdrawiam

Też miałem i się sprawdzało, mogę też polecić. Co do Aquaeli - jakoś nie miałem szczęścia i raczej unikam. Wrócę do aquaballa - sprawdza mi się jako mechaniczny natomiast jakoś nie mogę go sobie wyobrazic jako rozsądny filtr biologiczny (sensu stricto) - te koszyczki sa zdecyowanie za małe - jak napisał mars - do upchania tam czegokolwiek co robiłoby rozsądną biologię.