Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was chciałem wam przedstawić moje akwarium z pyszczakami.

Akwarium 240litrów,podłoże to piasek kwarcowy w ilości 30kg.

Dekoracja to;Łupek filitowy i wapień filipiński,oraz tło czarne przyklejone od zewnątrz.

Oświetlenie to belka 2x30 wat (myślę dołożyć jeszcze 2x38 wat.

Grzałka 300 wat z termostatem.

Filtracja to filtr kubełkowy aquael unimax 250 (650l/ h.) oraz filtr wewnętrzny aquael turbo 1500l/h.

Obsada ryb to;

-bocja wspaniała 1x

-glonojady 17x

-saulosi 2+6

-pyszczak lombardzki 2+2 i reszta młode jeszcze nie wybarwione w ilości 8 sztuk.

post-12291-14695718808892_thumb.jpg

Opublikowano
Glony i bocje choduje z pyszczakami jakieś 7 lat.......i póki co mają się bardzo dobrze.

Z takim podejściem, to na tym forum aprobaty nie zyskasz.

Nie sądzę, żeby rybom było bardzo dobrze, skoro jedne wymagają wody kwaśnej, a drugie zasadowej. Poza tym np. bocja wspaniała to ryba stadna, a 1 szt. to bynajmniej nie stado.. :(

Opublikowano

Nie wspominając o rozmiarach do jakich bocja dorasta :D

Czy Ty napisałeś, że masz tam 17 glonojadów? ;)

ehh co tu w ogóle komentować

Opublikowano

Ręce opadają. Miesz-masz kamieni i ryb. Jak tu wszedłeś, to nie tłumacz nam co jest dla ryb ważniejsze i lepsze. Po pierwsze - tobie się to podoba, ale są ludzie, którym się to co robisz nie podoba. Ja należę do ludzi - i tu ostrzeżenie - którzy nie lubią, jak do zbiornika wrzuca się wszystko to co się podoba. Wtedy zbiornik wygląda jak gruzowisko, które ktoś wsypał do jednego baniaka, zalał wodą, dorzucił stado ryb z osiedlowego sklepu z akwarium i uważa, że wszystko jest ok. Masz ryby z kilku biotopów w jednym baniaku. Ryby z różnych biotopów chcą innej wody - a Ty mówisz, że tobie to nie przeszkadza. No więc tobie nie, ale nam tak. Męczysz zwierzęta. Ludzie i zwierzęta są w stanie się do wielu rzeczy przyzwyczaić. Człowiek niepalący może siedzieć w pomieszczeniu z palaczem i wdychać dym mimo, że nie pali. Ale jemu ten dym więcej szkodzi i w końcu jak umrze, to szybciej - zamiast dłużej żyć bez tego dymu. Dalej - pomieszałeś kamulce - nigdzie w naturze kilka rodzajów kamieni nie występuje razem. Takie zwalisko jest passe - i dlatego Ci ludzie zwracają uwagę. Ty zrobisz jak chcesz. To twoje rybki i twoje akwarium. Ale nie oczekuj tu oklasków.

• Dziękuję 1