Jaki piasek i gdzie go zakupić?
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez triamond · Opublikowano
Pół roku od włożenia gąbek 45 ppi i 30 ppi. Nic się nie zapycha. Bez problemów można włączyć pompę na max. 20250517_213406.mp4 20250517_215818.mp4 Po kilku latach dorobiłem się wreszcie czyścika do szyb zamiast moczenia rączki i ścierki Co za wygoda Ryby zdrowe. Jedzą i się rozmnażają... -
Przez duch · Opublikowano
Zrobiłem właśnie podmiane wody tak z 70 litrów i zastosowałem Biotopol czyli uzdatniacz i dodałem jedną łyżeczke sody oczyszczonej. -
Przez Tomasz78 · Opublikowano
Uzdatniacza używam za każdym razem. U mnie woda jest chlorowana i to czuć. Z wyników badań dla wody uzdatnionej jest że chlor wolny wynosi 0,19 mg/l . -
Przez Bojar · Opublikowano
Generalnie oprócz konieczności "czyszczenia instalacji" wodociągi nie stosują już chloru. Dla bezpieczeństwa można używać tzw "ustrojstwa" - poszukaj na forum Ja od ponad 30 lat leje prosto z kranu -
Przez Bojar · Opublikowano
Oj przyczyn może być dużo - na pewno jasny podłoże i skały - być może niedojrzałe akwarium - być może boczne światło słoneczne Napisz coś więcej o akwarium i daj jakieś foto. -
Jeszcze mam pytanie w kwestii podmian. Czy stosujecie antychlor lub inny środek uzdatniający wode? Bo czytam w necie i troche zgłupiałem. Jedni mówią że trzeba stosować inni że nie. Ja jestem łodzianinem i mam bardzo dobrą jakościowo wode ponieważ w 90% jest pobierana ze studni głębinowych a reszta z Pilicy. Ale no nie wiem, jak to jest? Mam dwa antychlory JBLa i Zoolka i nie wiem czy użyć. -
Przez Maciek 1205 · Opublikowano
Witam wszystkich bardzo serdecznie Czym może być spowodowane bardzo płochliwe zachowanie ryb? Zbiornik 450 litrów absada póki co to 6 szt maingano 6 sztuk rdzawych i 6 yelow. Zbiornik na podłożu z piasku kwarcowego i skały wpienne. Ryby polazują się tylko kkedy wygasze oswietlenie ale gdy tylko zblizam się do akwarium sladu po nich nie ma -
Przez triamond · Opublikowano
pH w wodociągu ( i akwarium) nie tylko zależy od KH, ale również od poziomu CO2. Przy dobrym napowietrzaniu (np. wylot filtra na powierzchnię i falowanie całej tafli wody) pH w akwarium może być wyższe niż w wodociągu, przy słabym niższe. Odstaw wodę w otwartym naczyniu i zmierz pH po kilu dniach -
Sprawdziłem na stronie wodociagów łódzkich i woda powinna mieć odczyn od 7,1 do 7,5 ph. Ja zmierzyłem właśnie dokładniejszym testem kropelkowym jbla(takim o widełkach między 7,4 a 9,0) i wychodzi 7,6. -
OK ale to tylko chciałem się spytać, czy soda stabilizuje ph? --- Już znalazłem, spytałem się AI i maszyna mi powiedziała że soda stabilizuje ph i podnosi kh. Także już wiem.
-
-
Tematy
-
Grafiki
-
Przez amac1975,
-
Przez marcin73m,
-
Przez Vrzechu,
-