Skocz do zawartości

Naswietlacz led, zewnętrzny zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Super naprawdę bardzo mi pomogłes , martwi mnie to chłodzenie. A co myślisz o tym, naswietlacz w swojej budowie jest płaski od góry ma kilka żeberka które w założeniu mają odprowadzać ciepło, ale pewnie jest to za mało wydajne, zastanawiam się nad usunięciem tych żeberka bezpośrednio nad dioda wyrównania na gładko powierzchni i przymocowania tam radiatora takiego jak na procesorze w komputerze pomiędzy radiator i naswietlacze oczywiście pasta termoprzrwodzaca?

Myślisz dobrze - problem chłodzenia diod led to podstawowe zagadnienie by pracowały długo w pracy ciągłej a nie tylko jak psy szczekają:D

nic nie wyrównuj bo to nic nie da ponieważ pod pokrywą jest jak w tropikach temp 30C i wilgotność 150%. trzeba te duże ilości ciepła wyprowadzać z radiatora a nie mielić.

popatrz na moją pokrywę i belką RGB w temacie rgb dla laika. drugie rozwiązanie takiej belki z pokrywą z trzech części i takim wentylatorem AAB mam w firmowym baniaku i tam radiator ma tak 30 C bo jest cały czas nadmuch powietrza z nad akwarium a nie mielenie gorącego z pod pokrywy. Nie przejmuj się - rób i podaj jak gorące są obudowy naświetlaczy tak po 6 godzinach pracy pod pokrywą. Diody LED są wysterowane teoretycznie na 70-80% więc nie powinno być żle. Jak będzie nie za zbytnio będziemy potem kombinować.

Przecież dioda kosztuje grosze - będzie dobrze.

Przed nami jeszcze dołożenie nocnego niebieskiego do zrobienia:D ale to do tego dojdziesz jak to ogarniesz.

Opublikowano

Jeszcze z jedną życzą cie pomecze jaki wentylator, jeden czy wiecej i pod co go podpiąć. W kwestii chłodzenia moja pokrywa jest dość specyficzna u góry jest takich pięć nie zależnych listew można je dowolnie zdejmować, więc może porostu bezpośrednio nad naswietlacze mi uchylne jedna listwy będzie swobodnie cyrkulowac powietrze

Opublikowano
Jeszcze z jedną życzą cie pomecze jaki wentylator, jeden czy wiecej i pod co go podpiąć

np taki albo większej średnicy

AAB SUPER SILENT FAN 8 PRO CICHY WENTYLATOR 13dB (4635591732) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/46/35/59/17/4635591732@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@46/35/59/17@@AMEPARAM@@4635591732

ważne by był cichy

podłączasz go jak dodatkową 4 diodę do którejś diody równolegle obojętne której. Czyli + czerwony przewód do + na łączówce a czarny - do dowolnego koloru r g b .

Jak na noc przyciemnisz lub zgasisz to wentylator teć zwolni lub zupełnie stanie.

Będzie latał i tak na pół gwizdka bo powinno być 12V a będzie miał tak z 8,5V na maxa ale będzie za to cichy do kwadratu. no i musisz pomyśleć by te pompowane z zewnątrz powietrze miało gdzieś odpływ z pod pokrywy.

Opublikowano
Jeszcze z jedną życzą cie pomecze jaki wentylator, jeden czy wiecej i pod co go podpiąć. W kwestii chłodzenia moja pokrywa jest dość specyficzna u góry jest takich pięć nie zależnych listew można je dowolnie zdejmować, więc może porostu bezpośrednio nad naswietlacze mi uchylne jedna listwy będzie swobodnie cyrkulowac powietrze

Przepraszam że tak cię mecze przeczytaj ostatnie zdanie co sądzisz porostu o tym rozwiązaniu?

Opublikowano
Przepraszam że tak cię mecze przeczytaj ostatnie zdanie co sądzisz porostu o tym rozwiązaniu?

jeśli zimne powietrze będzie miało skąd napływać by wylecieć tymi otworami to może wystarczy a może na tych szczelinach dać wentylator tak by nie pchał a wyciągał powietrze ale musi być bokami napływ przecież nie widzę twojej pokrywy.;)

zacznij od wersji podstawowej czyli otwarte wloty i cyrkulacja grawitacyjna jak będzie za mało dołożysz wentylator. to już są szczegóły do opanowania na roboczo.

Opublikowano

Dzięki za pomoc, naprawdę dużo mi pomogłes, na razie zrobię tak jak radzisz czyli grawitacyjne chłodzenie. Mam z tyłu pokrywy cztery otwory o średnicy około 5 cm po dwa z jednej i drugiej strony do przeprowadzenia węży do filtrów, więc może to wystarczy, najwyżej będę kombinował później, póki co to może chociaż oczyszcza te żeberka w naswietlacze z farby bo są pomalowane, jeżeli zedre to do golej blachy zawsze będzie lepiej oddawać ciepło.

Opublikowano

Witam, ponownie.

Oświetlenie już działa:D Naprawdę super pomysł, dzięki deccorativo.

O dziwo naświetlacze w zestawieniu z tym napięciem zasilania, nie nagrzewają się mocno, temperatura po około 5 godzinach pracy około 43 stopni. świetnym i praktycznym gadżetem jest ten pilot dzięki któremu można sobie dowolnie ustawiać intensywność świecenia poszczególnych naświetlaczy i tym samym bawić się temperaturą barwy światła. pilotem można również dość fajnie ściemniać światło chyba 8 poziomów świecenia.

Opublikowano

Z oświetlenia dziennego jestem bardzo zadowolony, może macie jakoś pomysł na nocne? Mam do dyspozycji jeszcze zasilacze z tych naswietlacz, może coś z tymi pokombinować.

Opublikowano
Z oświetlenia dziennego jestem bardzo zadowolony, może macie jakoś pomysł na nocne? Mam do dyspozycji jeszcze zasilacze z tych naswietlacz, może coś z tymi pokombinować.

Szybki jesteś Kapselku - chwytasz pomysły pędzikiem, lubię i szanuję takich gości.:D

Niestety to co ci zostało to nie są typowe zasilacze tylko drivery na stały prąd a my zrobimy coś nocnego i regulowanego pilotem co go już masz.

Będzie Pan zadowolony.

Proszę bardzo powoli zaczynamy robić protezę RGB.

Podaję pomysł na dołożenie nocnego niebieskiego do tego co zrobiłeś i jak piszesz jesteś zadowolony. Nieco poprzestawiamy to co masz ale to prościutkie bo tylko zrobisz przekładając przewody.

1/ Dwa boczne naświetlacze łączysz ich minusy razem i pod G w sterowniku - każdy kanał wytrzymuje 2A więc wytrzyma je razem. Niestety straciłeś możliwość regulowania każdego z trzech naświetlaczy oddzielnie. Możesz natomiast połączyć inaczej byle nie więcej jak dwa naświetlacze pod jeden z kanałów sterownika. Podłączenie trzech pod jeden kanał spali sterownik - ostrzegam.

2/ Środkowy naświetlacz podłącz do R w sterowniku

3/ Zwolnił ci się B blue :D czyli niebieski.

4/ Kup takie 3 szt diod

DIODA POWER LED NIEBIESKA 1W 25lm 120st RADIA STAR (4669581459) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img09.allegroimg.pl/photos/400x300/46/69/58/14/4669581459@@AMEPARAM@@09@@AMEPARAM@@46/69/58/14@@AMEPARAM@@4669581459

5/ Teraz masz wybór i musisz podjąć decyzję

a/ albo mniej pracochłonne rozwiązanie ale światło niebieskie punktowo oświetlające tylko część zbiornika np. środek

b/ więcej roboty ale niebieskie nocne w miarę równomierne w baniaczku.

Wariant a

Otwierasz jeden naświetlacz i wyjmujesz ten odbłyśnik ( mam nadzieję że jest z blachy alu i płaskiej a nie karbowanej.

Kleisz na klej termoprzewodzący te trzy diody niebieskie do odbłyśnika i łączysz przewodem szeregowo w taki łańcuszek. Plus jednej do minusa następnej. + łańcuszka lutujesz do + najbliższej diody 10W a minus wyprowadzasz dodatkowym przewodem z obudowy naświetlacza i podłączasz do B w sterowniku.

Uzyskałeś nocne niebieskie o regulowanej !!!! intensywności z pilota czyli zdalnie.

Wariant b

Łączysz wszystko identycznie tylko po jednej diodzie niebieskiej w każdym naświetlaczu więc powstaje łańcuszek trzech diod ale każda siedzi w oddzielnym naświetlaczu. Ta niebieska która jest pierwsza i ma wolny + podłączasz do + diody 10W. Ostatnią która ma wolny - wyprowadzasz przewodem do B w sterowniku. Wszystko identycznie tylko roboty i przewlekania przewodu więcej.

By było elegancko przewody prowadzimy nie po wierzchu odbłyśników ale przez wywiercone otwory przeprowadzamy pod odbłyśnik. Nie zapomnij by wszystko ponownie było hermetyczne.

a wszystko to miała być tylko próba

, póki co chciałem zobaczyć jaki efekt dadzą te naswietlacze po tuningu, ewentualnie później zainwestować w coś wybarwiajaxego.

no niebieskie rybki masz już wybarwione.

Pozostały jeszcze czerwone do wybarwienia.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź, fajny pomysł, fajnie że wszystko kompaktowe wpakował w naswietlacze. Myślałem też o czymś takim, moje akwarium mam belkę na świetlówki, której nie używam, jest jednak integralną częścią pokrywy belka w przekroju jest kwadratowa aluminiowa około 5cm nad tafla wody, myślałem o przyklejania do niej ze trzech modułów LED RGB podpięcie ich w pod ten sterownik który już mam, tylko dołożenia na + wyłącznika, do naswietlacze też na + musiałbym założyć wyłącznik. Mógłbym wtedy sterować naswietlaczami a po wyłączeniu naswietlacze i włączeniu modułów mam płynna regulacje kolorów na modułach. Mam taki komfort że mam dużo miejsca pod pokrywa.