Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od kilku tygodni jestem w trakcie zmiany z akwarium roślinnego na Malawi. Moja wiedza na temat biotopu Malawi jest niestety skromna ale zakładam, że z Waszą pomocą dam radę.

Czytam forum od kilku tygodni. Efekt to wymieniony żwir na piasek z Castoramy i serpentynit w formie otoczaków ułożony na styropianie 2 cm. Akwarium wystartowałem tydzień temu i za trzy tygodnie chciałbym zakupić ryby. Podpierając się rankingiem, który stworzyliście wybrałem na razie trzy odmiany

1 Metraclima Msobo magunga

2 Labidochromis hongi sweden

3 Pseudotropheus saulosi

Zakładając, że docelowo zostanie powiedzmy po jednym samcu i czterech samicach będzie to 15 rybek. Wydaje mi się, że to trochę mało jak na mój zbiornik.

Podstawowe pytanie do Was czy te odmiany nadają się do wspólnego trzymania pod względem zachowania i diety?

Drugie pytanie to jeśli Waszym zdaniem byłoby jeszcze miejsce na czwartą odmianę to jaką byście mi polecili?

Zakładam, że będę kupował ryby młode. Ile sztuk należy kupić aby była duża szansa, że będzie wśród nich samiec?

Czy możecie polecić mi miejsce w Małopolsce gdzie mógłbym zakupić wybrane ryby?

Opublikowano

Samice Saulosi i Msobo są podobne do siebie i mogą się w ten sposób krzyżować. Jest to opinia forumowiczów. Ja u siebie posiadam Saulosi i Msobo i powiem, że jest podobieństwo ale przy dobrym świetle samice Saulosi są cytrynowe a Msobo łososiowe. Weź też pod uwagę, że oba gatunki samic są żółte i tej żółci będzie trochę za dużo. Może jednak dobrać jakiś inny kolorek zamiast żółtych samic Saulosi lub Msobo. Hongi to roślinożerca ale poradzi sobie jeśli zostaniesz przy tym układzie. Będziesz musiał poprostu dawać więcej roślinnego pokarmu.

Opublikowano

Wyciągnąłem trochę obsad dla Ciebie poczytaj zobacz może coś się przyda

OBSADA 375 - 450L(150X50)

Metraclima estherae red red

Pseudotropheus elongatus neon spot

Melanochromis cyaneorhabdos -

Metriaclima fainzilberi (Lundu Is.)

Metriaclima sp. msobo Magunga

Pseudotropheus demasoni (Pombo Rocks)

Pseudotropheus sp. acei Luwala Reef

Metriaclima callainos

Pseudotropheus saulosi 'Coral'

Metriaclima sp. elongatus 'Chewere'

Melanochromis auratus

Labidochromis sp."hongi"

Metriaclima estherae red

Pseudotropheus acei

Tropheops sp."chilumba"

Pseudotropheus demasoni

Melanochromis interruptus

Melanochromis parallelus

Metriaclima callainos

Pseudotropheus saulosi

Iodotropheus sprengerae

Metriaclima estherae red

Metriaclima sp."zebra chilumba"

Pseudotropheus socolofi

Cynotilapia afra(dowolna)

Labidochromis caeruleus

Melanochromis joanjohnsonae

Iodotropheus sprengerae

Metriaclima callainos

Metriaclima "zebra gold"

Melanochromis johannii

Metriaclima sp"elongatus chewere"

Metriaclima fainzilberi

Metriaclima sp."msobo" Magunga

Melanochromis cyanorhabdos

Metriaclima zebra Makonde

Melanochromis interruptus

Metriaclima estherae OB

Pseudotropheus sp."perspicax orange cap"

Metriaclima sp."msobo heteropictus"

Metriaclima greshakei

Pseudotropheus socolofi

Labidochromis sp."perlmutt"

Sciaenochromis fryeri

Labidochromis caeruleus

Metriaclima callainos

Melanochromis cyanorhabdos

Opublikowano

Dostałem namiar na hodowcę w mojej okolicy. Z jego oferty ułożyłem następującą obsadę:

1 Labidochromis hongi

2 Pseudotropheus saulosi

3 Pseudotropheus demasoni

4 Iodotropheus sprengerae (rdzawy)

Napiszcie proszę czy taka obsada jest ok? Jeśli tak to ile sztuk z poszczególnych odmian powinienem kupić? Chodzi oczywiście o ryby młode.

Opublikowano
1 Labidochromis hongi 2 Pseudotropheus saulosi 3 Pseudotropheus demasoni 4 Iodotropheus sprengerae (rdzawy)

Tak obsada jest poprawna.

Powinieneś zakupić po 8-10szt młodzieży, aby było z czego dobierać późniejsze obsady. Nie wiem jak daleko masz do Fuljera na Słowacji ale warto by było się tam wybrać. Ryby dobrej jakości i przede wszystkim widzisz co bierzesz.

Opublikowano

Jak dla mnie ta obsada nie jest do końca dobra bo podobieństwo samca saulosi jest zbyt duże do demasoni i taki układ może się źle skończyć (choć nie musi).

-----------

Proponuję zamienić saulosi na Melanochromis/Pseudotropheus interuptus.

Opublikowano
saulosi jest zbyt duże do demasoni i taki układ może się źle skończyć (choć nie musi).

Nie miałem sualosi u siebie w zbiorniku ale miałem demasona i on jest zajęty tylko swoją grupą. Mam okazję obserwować demasony z saulosi i znajomego. Nie ma żadnego konfliktu miedzy samcami. Saulosi nie ingeruje w rozgrywki miedzy demasonami i na odwrót. Jest też stwierdzenie że [asaiaki z pasiakami też nie bardzo mogą być ze sobą jakos tego nie zaobserwowałem.

I tu się zgodzę Darku z Tobą nic się nie musi stać.

Bo nasz pysie są po prostu nieprzewidywalne.

Opublikowano

A Metraclima Msobo magunga będzie lepiej się komponowała z Demasoni? W sumie obie odmiany mi się podobają (zdjęcia w sieci) z tym, że wybrałem Salousi bo miałbym wszystkie ryby od jednego hodowcy. A tak nie wiem gdzie kupić Metraclima Msobo magunga.

Myślałem aby za dwa tygodnie kupić pół obsady a po tygodniu lub dwóch resztę. Dałbym czas na rozwój bakteriom nitryfikacyjnym i zmniejszył ryzyko w przypadku gdyby ryby okazały się nie specjalnej jakości.