Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,mam zamontowane takie filterki:zewnetrzny unimax 150 profesjonal,wklad:gabka,zeo carbon,lawa max(porcelana)+deszczownia

filtr wewnetrzny aquel turbo 500,wklad:ceramika+gabka

co sadzicie o tym połaczeniu?dodam iz mam akwa 140l

mam tez pytanko co ile czyscic kubełek?

Opublikowano

No biologie to można sobie pozwolić na rzadsze czyszczenie ale jeśli masz kubełek również jako mechanika to musisz znacznie częscięj go czyścić. Pyski to brudaski więc czyść go conajmniej raz w miesiącu ja bym czyścił raz na 2 tygodnie. Skoro masz w wewnętrznym ceramike to proponuje ceramikę do kubełka a gąbkę z kubełka wyjąc i założyć prefiltr na zasys i masz na pół roku spokój z otwieraniem kubła tylko prefiltry bedziesz musiał wypłukać raz w tygodniu.

Opublikowano

...Unimax 150 jako filtr biologiczny spokojnie da radę. Osobiście zmieniłbym tylko wkłady aby był typowym biologiem ( w efekcie mniej problemów później) . Czyli pozbyłbym się tego co masz w środku a włożył do jednego kosza Grys koralowy (jako bufor pH ) a do dwóch pozostałych ceramikę albo ceramikę i grys koralowy i coś takiego http://akwarystyka-sklep.na.allegro.pl/seachem-matrix-500ml-wklad-biologiczny-1l-700m2-i4644691109.html

Jak często czyścić kubełek ? Generalnie jak najrzadziej... Z tym ,że na zasys filtra zewnętrznego załóż gąbkę ( tzw prefiltr) . To pozwoli Ci rzadziej zaglądać do środka..Częstotliwość zaglądania zależy od tego czy brudy będą Ci zatykać wkłady co poznasz po spadku przepływu...Na początku pewnie będziesz tam często zaglądać ( ale to normalne:)) ..Nie ma jednoznacznej odpowiedzi teraz..Po prostu czym dłużej będziesz miał akwarium i będzie ustabilizowane tym rzadziej...Generalnie od raz na miesiąc do raz na pół roku..Jeżeli nie musisz tam zaglądać , jest w miarę dobry przepływ i nie zmieniają się parametry na gorsze to nie zaglądaj. Zdejmij też z tego filtra deszczownię..Ona jest tu zupełnie zbędna a wręcz będzie Ci przeszkadzać bo zmniejszy przepływ i źle wpłynie na cyrkulację. Napowietrzysz w ten sposób ,że wylot z filtra wewnętrznego skierujesz pod powierzchnię aby łamał Ci lustro wody .I to w zupełności wystarczy. Tyle ,że..... Właśnie..Wydaję mi się ,że ta 500 może być za słaba ..Nie wiem do końca bo Twoje akwa ma długość prawdopodobnie ok 80 cm...A chodzi o to aby lustro było łamane na CAŁEJ DŁUGOŚCI. Niemniej jednak radzę pozbyć się tego kosza, dołożyć jedna rurkę ( albo i nie , sam stwierdzisz) , zamienić gąbkę na bardzo gęstą. Dlaczego dołożyć rurkę? Po to aby spód gąbki był jak najbliżej dna a wylot jak najwyżej ( bez wystawania ponad lustro).

..jeżeli tak będziesz miał ustawioną filtrację to wszystko powinno być ok...

..a gąbkę z mechanika czyść po prostu co podmianę.

Opublikowano

dziekuje za zainteresowanie i pomoc:p zrobiłem tak jak radziles zmieniłem wylot z deszczownicy na standartowy;) czy teraz filtracja ma prawo bytu?bedzie wystarczajaco dobrze?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/96c71fecb9387a94.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/856a8e74d8441ab4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7484f8a6de63947.html

co do wkladów w filtrze poczekam do czyszczenia i wymienie na ceramike +grys koralowy

Opublikowano
co do wkladów w filtrze poczekam do czyszczenia i wymienie na ceramike +grys koralowy

...nie czekaj.Niech biologia w tym filtrze a co się z tym wiąże to i w akwarium już pomału dojrzewa! Jeżeli poczekasz do najbliższego czyszczenia i wtedy wymienisz wkłady to po prostu rozwalisz sobie całą biologię i będziesz zaczynał od początku:) A rozumiem ,że rybek jeszcze nie masz.

czy teraz filtracja ma prawo bytu?bedzie wystarczajaco dobrze?

..dobrze nie widzę na tym zdjęciu .Ale póki co nie przejmuj się tym do końca teraz . Dlaczego? Bo czy dobrą masz cyrkulację okaże się jak będą odchody... Jasne ..możesz teraz wsypać trochę karmy ( namocz ją ) i zobaczysz jak " fruwa " :) .Generalnie wylot z mechanika lekko pod kątem do góry a wylot z biologa z przeciwnej strony lekko pod kątem w dół na przednia szybą..Ale to już poprawisz później jak będą odchody bo będziesz gołym okiem widział jak to działa.

Opublikowano

..po prostu nie spełnią tak dobrze funkcji nitryfikacyjnej jak ceramika i grys.Z tym ,że grys przede wszystkim spełnia rolę bufora pH ( patrz wyżej jak pisałem w pierwszym moim tutaj poście) .Gąbka np.jest wkładem filtracji mechanicznej chociaż w jakimś stopniu też i biologicznej ( ale miernej w porównaniu do ceramiki a różnica polega na porowatości). Stąd do filtra biologicznego stosujemy między innymi te wkłady o których Ci napisałem i to pozwala wtedy na stworzenie właściwych warunków biologicznych w akwarium .To co masz jako wkłady w naszym biotopie po prostu się nie sprawdzi.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Od lewa do prawa fajny pomysł. Kiedyś próbowałem coś takiego zrobić i nie udało mi się. Okazało się że mam za krótki baniak do symulacji takiego wschodu i zachodu albo za mało dałem ledów. Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka
    • Odnoszę się tylko do akwarium 180cm Jak chcesz połączyć L. Perlmutta, który dorasta raptem do 11cm. Z mdokami, które w moim akwarium samce mają po 18cm? Jeżeli chcesz coś w jasnym żółtym , złotym ubarwieniu, to zamiast Labidochromisów, proponuję nimbochromis venustus. A z mdoki są bardzo problematyczne w utrzymaniu ich w zdrowiu, oczywiście moim zdaniem i piszę tutaj tylko o moim doświadczeniu z tymi rybami. Pierwszy raz kupiłem stado 12ryb, po krótkim czasie zostało kilka szt. Które przeżyły do max rozmiarów. Później postanowiłem odbudować stado. Kupiłem kolejne kilkanaście rybek i wpuściłem do akwarium przejściowego, aby tam podrosły - padały jak muchy i po pewnym czasie nie zostało z nich nic. Nie poddałem się i długo szukając kupiłem kolejne 8szt. Takich odchowanych 8cm. (Ryby z Holandii) Aby je wpuścić od razu do dużego akwarium. Po 2mc z 8szt. Zostało mi 3szt i pływają do dzisiaj z 5 starszymi dorosłymi mdokami. Nie wiem, może tylko u mnie, ale te ryby są bardzo wrażliwe. Aby uzupełnić niebieski kolor w akwarium - samce i samice niebieskie, kupiłem stado cyrtocara moori. Kolorem tułowia nie odbiegają od ndok, lepiej pływają, bo mają temperament i przede wszystkim -nie zdychają. W dużym akwarium aktualnie pływa 5szt. Takich około 12cm. Dokupiłem też 16szt małych rybek, takich 3cm. Które aktualnie pływają samodzielnie w przedszkolu 200l mają już około 5-6cm i dalej rosną, w dodatku ani jedna z 16szt nie padła. Podrosną do około 8cm i wpuszczę je do reszty obsady. Ogólnie ryby z gatunków non - mbuna wolno rosną, a już cyrtocara wybitnie wolno rośnie. Do 0.5cm miesięcznie. W dodatku nie każdemu, podoba się garb tłuszczowy na czole tych ryb. Mi akurat się podoba.
    • Zgadza się, ale ja miałem na myśli początkujący z naszym biotopem.
    • Zdecydowanie, 3 to za dużo do Twojego akwarium. Skoro piszesz, że wolałbyś mniejsze gatunki, a więcej osobników, to na pewno odpada Acei, również dlatego, że po prostu rośnie za duży na ten litraż. Do Saulosi dobrym towarzystwem w Twoim zbiorniku byłby np. Labidochromis Perlmutt, fajna i ciekawa rybka. Możesz spróbować też że wspomnianym przeze mnie Maingano.  Dwa gatunki po 10-12 sztuk maluchów i celować w dwa haremy, po jednym z każdego gatunku.
    • Dziękuję za rady, jeśli zostanę przy 2 gatunkach, po ile sztuk może zostać? Czy 3 to już za duża liczebność?  
    • @Bartek_De założyłem że jak ktoś miał do czynienia "latami" z akwarystyką to już nie jest początkujący 😉😃
    • Też mi się tak wydaje, może Maingano do towarzystwa Saulosi, jeśli pozostać przy niebieskim?
    • Najprawdopodobniej w tak małym akwarium i źle dobranej obsadzie ryba jest nękana ewentualnie odczuwa pogarszanie się parametrów wody .  Masz ryby z różnych biotopów. Co się zmieniło? Zmieniło się to , że ryby dorosły , zmieniły się też parametry wody bo nie wierzę aby Twoja filtracja była właściwa patrząc na ten filterek. Tak jak napisał @yaroryby dorosły w złych warunkach i  się po prostu męczą  bo zmieniły się parametry i ubyło im miejsca .  Poczytaj wskazany link i zastanów się czy na pewno chcesz tak trzymać ryby i z jakiego biotopu. Nie chcesz się zrazić to działaj .
    • Poczytałem , poobserowałem, wziąłem też pod uwagę ryby, które mam w swoich zbiornikach.  Z uwagi że posiadam zbiorniki, w których posiadam młode  rdzawe, maingano, perlmutty, cynotilapie zebroides cobue (100x50x50 do likwidacji jeśli postawie 180cm) oraz w 120x50x50 copadichromis trewavasae lupingu oraz yellowy. To ostatecznie u mnie będą 2 akwaria. 120x50x50 oraz w/w 180x50x50.   Z uwagi że w 120cm mam copadichromis trewavasae lupingu wraz z yellowem od ponad 2 lat pora na jakieś zmiany. Nie ukrywam że z yellowami jestem już od blisko 4 lat i mi się przejadły. Także widzę 2 rozwiązania: -OPCJA 1 W 120x50x50 Zostawić copadichromisa trewavasae lupingu F1 dopuścić np. Labidochromis perlmutt (pasuje pod kątem żywieniowym) w miejsce yellowa.   A w 180x50x50 zrobić mbuniaka np. ze stadkiem acei luwala lub itungi. Do tego dokupić sobie "szefa" protomelasa steveni taiwan reef oraz z 2 gatunki mbuny pośród ryb: cynotilapia, maingano , rdzawy lub kolejne marzenie (Metriaclima msobo lub Fainzilberi)    - OPCJA 2  W 120x50x50 zrobić typową mbunę pośród rdzawego maingano cynotilapii.   W 180x50x50 zakupić placidochromisa mdoke white lips + aulonocare i np. dorzucić pasującego żywieniowo Labidochromisa perlmutta czyli zrobić non mbuniaka ale... wtedy muszę też sprzedać copadichromisy z 300l.  
    • No dobrze ale co się zmieniło co się dzieje tej rybce   
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.