Skocz do zawartości

Pojemnij na węgiel, żywice itp pod korpus 10"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, znalazłem taki pojemnik, który wkłada się do korpusu 10" zamiast sznurka

$T2eC16ZHJGkFFm2jEOVFBR5!b8QJ6Q~~60_57.JPG

można go zasypać czymkolwiek, od żywicy purolite po węgiel... pojemność 680ml

U mnie w przeliczeniu na PLN kosztuje to 30zł

Widział to ktoś wcześniej, a może używał i podzieli się spostrzeżeniami? Można by go zasypać purolite i wstawić w szereg za sznurkiem i używać do usuwania no3.

Pamiętam, że Henryk coś wspominał o przepływie, że musi być odpowiednio mały, ale można by to sobie postawić na osobnej nitce z zaworem do regulacji przepływu.

Opublikowano
ja używam, jednak do środka daję watę filtracyjną, któa lepiej mi się spisuje niż sznurki.

Co to znaczy lepiej? lepiej wyłapuje syf? czy na dłużej wystarcza? czy może lepszy przepływ oferuje?

Możesz coś więcej napisać?

Opublikowano
Używam takich puszek na media zasypanych Purigenem. Max 250ml na puszkę, przepływ na bypass'ie i jest ok.

Dlaczego tylko 250ml? tylko tyle purigenu wchodzi?

Opublikowano

Do puszki wchodzi ~500ml ale według mnie 250ml to jest optymalna ilość. Purigen jest bardzo lekki i drobny, więc jak jest go więcej to ciężko wyregulować przepływ i część żywicy może zostać wydmuchana do zbiornika. Chodzi o to żeby sobie lekko "wrzał" jak piasek w FBF-ie. Dlatego używam 2x250ml w dwóch równolegle połączonych korpusach.

Opublikowano

Można zamiast tego pojemnika purigen zapakować jak fbf i wtedy w jeden korpus 10 cali wejdzie około 500ml purigenu. Samą puszkę tez wypełniałem watą i gąbką zamiast sznurków i u mnie nie zdała egzaminu ponieważ dosyć mocno głuszyła przepływ.

sam jestem ciekaw jak by się spisywała z purolitem na oddzielnej nitce , no ale to sprawdzę na wiosnę 2015r jak będę robił projekt +1100l.

Opublikowano

Używam od dawna, szczególnie do purigenu. Zasypuję tak 2/3 aby ładnie falowało.

Wady:

- gąbki często się przesuwają, zwłaszcza dolna i jak podejdzie do góry to zbija nam purigen

- uszczelki dają radę przetrwać kilka/kilkanaście odkręceń nie więcej, na szczęście cena ok 10 pln powoduje, że nie boli