Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zakładam w 240 litrowym akwarium moje pierwsze Malawi, do tej pory przez lata miałem w 112 litrowym brzanki sumatrzańskie.

Wracając do tematu, ph w kranie mam 7,6, chciałbym podnieść do 8,0 max do 8,2.

Zakupiłem filtr Tetra 800, ten nowy model z tego roku. Ma on 4 wkłady, postanowiłem wywalić gąbki, biobale i węgiel a zasypać 3 wkłady bioceramiką oraz 1 wkład grysem koralowym i tutaj pojawia się pytanie. Jako, że nie chcę otwierać tego filtra i grzebać często to, jak uważacie czy mając ph 7,6 i zasypując jeden wkład grysem koralowym osiągnę ph 8-8,2, czy może zasypać dwa wkłady tym grysem koralowym?

P.s. filtrację mechaniczną będę miał w oddzielnym filtrze wewnętrznym.

Dodam, że w akwarium będę miał tylko piasek i łuki, neutralne jeśli chodzi o wpływ na ph.

dzięki za pomoc

Opublikowano
Zakupiłem filtr Tetra 800, ten nowy model z tego roku. Ma on 4 wkłady, postanowiłem wywalić gąbki, biobale i węgiel a zasypać 3 wkłady bioceramiką oraz 1 wkład grysem koralowym i tutaj pojawia się pytanie. Jako, że nie chcę otwierać tego filtra i grzebać często to, jak uważacie czy mając ph 7,6 i zasypując jeden wkład grysem koralowym osiągnę ph 8-8,2, czy może zasypać dwa wkłady tym grysem koralowym?

...osiągniesz! pH możesz podnieść sodą oczyszczoną ( kuchenną ) a grys będzie buforem. Jeden kosz w kuble wystarczy .Też mam jeden z czterech koszy w 240 l zasypany grysem i trzyma mi pH*.

Opublikowano

OK, super że miałeś podobny "problem". Sody nie będę stosował, bo z 7,6 ph sody musiałbym dużo wsypać, sprawdzałem. Na ledwo 10 litrów dosypałem 2 czubate łyżki stołowe. Zamieszałem. Sprawdziłem ph następnego dnia, ledwo 7.7-7.8. Więc na 200 litrów można policzyć ile bym musiał wsypać sody aby podnieść do i tak małego poziomu 7.8. Tak więc jadę jeden koszyk grysem koralowym a trzy bioceramiką :)

Pytanie, co ile wymieniać grys koralowy na świeży? Moja planowana obsada to 12 rybek (4cm długości pseudotropheus saulosi), brak roślin.

Podobnie z bioceramiką, ją raczej wystarczy płukać.

Opublikowano

..grys koralowy traci swoje właściwości po jakimś czasie ale trudno jednoznacznie stwierdzić po jakim bo zależy to od tego jak szybko z grysu zostaną wypłukane sole podnoszące pH. Po prostu trzeba zaobserwować kiedy grys koralowy zrobi się obojętny dla wody a widać to będzie po spadku pH i niemożności utrzymania go na jednakowym poziomie. Myślę ,że tak ok 3 lat ...Czasami mniej lub więcej..ale raczej mniej:) To tak wynika z moich obserwacji..Oczywiście mówię o grysie w kuble obsługującym 240 litrów.

Opublikowano

to elegancko, grysu i tak zakupiłem 3kg, więc będzie duży zapas :) Bioceramiki też mam ponad 4 litry tak więc spokojnie mogę planować zalanie akwarium i nie mogę się doczekać jak co kilka dni będę sprawdzał jak poziomy różnych cząsteczek się mają.

Opublikowano

..możesz częściej wymieniać grys w kuble..Ale szkoda grzebać przy czymś kiedy nie ma potrzeby!Im mniej i rzadziej się grzebie tym lepiej.I nie spiesz się bo przeoczysz to co można zaobserwować tylko na starcie :)A jest to zawsze jedno doświadczenie więcej:))

Opublikowano
. Sody nie będę stosował, bo z 7,6 ph sody musiałbym dużo wsypać, sprawdzałem. Na ledwo 10 litrów dosypałem 2 czubate łyżki stołowe. Zamieszałem. Sprawdziłem ph następnego dnia, ledwo 7.7-7.8. Więc na 200 litrów można policzyć ile bym musiał wsypać sody aby podnieść do i tak małego poziomu 7.8.

Widać młode pokolenie nie za zbytnio za "wodą sodową" jest i słusznie bo soda oczyszczona w Malawi jest beee. To brudny mimo że piszą "oczyszczona" węglan sodu który niewiele podnosi pH a ogromnie KH niektórzy entuzjaści "wody sodowej" budzą się tak przy KH 22 a przecież w jeziorze kH jest 7 więc wyrabiają 300% normy . Co śmieszniejsze pH dalej mają koło 7,8.

Kolego do podnoszenia pH i jednocześnie kH służy Seachem Malawi/Victoria Buffer.

Jedna płaska nie czubata łyżeczka od herbaty preparatu na 80 litrów wody podnosi pH o 0,2. ale pomiaru dokonujesz dopiero po min 12 godzinach a dokładnie to po 24 godzinach masz dopiero prawidłowy wynik. Łatwo przewalić za dużo jak się tego nie wie.

Ale to tak na marginesie.

.

Tak więc jadę jeden koszyk grysem koralowym a trzy bioceramiką :)

Pytanie, co ile wymieniać grys koralowy na świeży? Moja planowana obsada to 12 rybek (4cm długości pseudotropheus saulosi), brak roślin.

Podobnie z bioceramiką, ją raczej wystarczy płukać.

Biotop Malawi i pyszczaki to nie brzanki sumatrzańskie i nie straszę ciebie tylko przemyśl sprawę.

Brudzą okropnie, podnoszą azotany do niebotycznych poziomów więc zastanów się czy cotygodniowe podmiany tak 20% wody czy inne metody usuwania azotanów, bo to wiąże się z pH w kranie i pH w baniaku. Jak podmiany wody to możliwie małe różnice pH w obu.

Wapienie czy w postaci grysu czy piasku koralowego są buforem wody ale nie jeden koszyk - to za mało.

A może zamiast piasku z krzemionką z Castoramy piasek koralowy tak z 20 kg jeśli za drogo to trzy koszyki grysu i jeden ceramiki ale klasy premium np JBL MicroMec, Azoo Glass lub Matrix Seachem. wystarcza 0,5 litra na 200 l wody więc od razu 200% potrzeb. Te 3 koszyki ceramiki mocno wstrzymają przepływ a są zbytecznie nadmiarowe.

Wapień się nie zużywa a jedynie bardzo powoli rozpuszcza ( ubywa go z czasem) właśnie jako bufor do węglanów wapnia, magnezu i sodu ale to latami można dopiero zauważyć.

Masz w tym filtrze Tetra 800 gustowny prefiltr który zatrzyma gówienka więc czyść go co tydzień a do kubełka zajrzyj raz na pół roku by wypłukać osady z jego dna.

Opublikowano
Widać młode pokolenie nie za zbytnio za "wodą sodową" jest i słusznie bo soda oczyszczona w Malawi jest beee.

...Heniu ..nie siej fermentu. Soda była i jest stosowana i będzie co nie oznacza ,że nie jest alternatywą Seachem Malawi/Victoria Buffer. Ale wybór pozostaw temu kto będzie to użytkował.

Wapienie czy w postaci grysu czy piasku koralowego są buforem wody ale nie jeden koszyk - to za mało.

..nie wiem skąd masz taka opinię. Jak pisałem wyżej ,że u mnie wystarcza. A odniosłem to do tego samego litrażu.

..oj Heniu!!Słów mi czasami brakuję:)

Opublikowano

prefiltr - masz na myśli tę jakże gustowną gąbkę na wlocie w akwarium?

więc użyję 2 koszyków grysu i 2 bioceramiki, jak mniemam najlepiej grys dać na górze gdzie wolniejszy strumień?

na jakieś 210 litrów będę miał tylko 12 małych 3-4 cm pyszczaków, wymieniać będę około 20% wody co tydzień, co daje 10% objętości, więc jam będę miał ph 8,2 a w kranie 7,6 to spowoduje spadek ph o 10% czyli 0,06 ph, więc mały spadek. Przy wymianie 30% spadek byłby około 0,1 ph więc też nie stresujący.

Opublikowano
...Heniu ..nie siej fermentu. Soda była i jest stosowana i będzie co nie oznacza ,że nie jest alternatywą Seachem Malawi/Victoria Buffer. Ale wybór pozostaw temu kto będzie to użytkował.

..nie wiem skąd masz taka opinię. Jak pisałem wyżej ,że u mnie wystarcza. A odniosłem to do tego samego litrażu.

..oj Heniu!!Słów mi czasami brakuję:)

Andrzeju dlaczego odmawiasz mi prawa do własnego zdania?

Odmienne zdanie od twojego nazywasz sianiem fermentu. Ja nie opiniowałem twojego stanowiska w sprawie sody. Kolega sam doszedł że coś z nią nie tak.

żeby coś była alternatywą to powinno być RÓWNOWAŻNE W DZIAŁANIU.

Wybacz ale soda nie jest, nie była i nie będzie alternatywą do Seachem Malawi/Victoria Buffer.

ale nie jesteśmy w temacie jak masz inne zdanie pisz do mnie na PW jestem do twojej dyspozycji:D