Skocz do zawartości

uszkodzona membrana RO?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie mam pytanie do ludzi którzy się na tym znają, mam filtr RO uruchomiony około pół roku temu, na początku wszystko było ok ale teraz jak z ciekawości zrobiłem testy to wyniki są takie:

ph 6

gh 0

kh 5!?

o ile dwie pierwsze wartości są ok to nie rozumiem wskazań kh. Czy to może być membrana (z tego co wiem to dwa lata powinna spokojnie wytrzymać) czy już podchodzi wymiana pre filtrów i wkładu węglowego?

Dodam ze test robiłem paskami jbl i potwierdziłem kropelkowymi także błędu raczej nie ma.

I przy okazji druga sprawa mam jeszcze zmiękczacz wody vissmana i woda po zmiękczeniu ma gh od 0 do 6 zależy od regulacji ale jak zmierzę kh to znowu zonk bo rejestruje kh pomiędzy 18 a 20!?może ktoś mi to wytłumaczyć? jak to jest możliwe ze twardość ogólna 0 a kh która jest jej składową jest 20 ( i kh jest stale niezależnie od wartości gh podobnie jak w ro )???powiem szczerze ze trochę zgłupiałem :confused:

Opublikowano
Tak jak w temacie mam pytanie do ludzi którzy się na tym znają, mam filtr RO uruchomiony około pół roku temu, na początku wszystko było ok ale teraz jak z ciekawości zrobiłem testy to wyniki są takie:

ph 6

gh 0

kh 5!?

o ile dwie pierwsze wartości są ok to nie rozumiem wskazań kh. Czy to może być membrana (z tego co wiem to dwa lata powinna spokojnie wytrzymać) czy już podchodzi wymiana pre filtrów i wkładu węglowego?

Dodam ze test robiłem paskami jbl i potwierdziłem kropelkowymi także błędu raczej nie ma.

I przy okazji druga sprawa mam jeszcze zmiękczacz wody vissmana i woda po zmiękczeniu ma gh od 0 do 6 zależy od regulacji ale jak zmierzę kh to znowu zonk bo rejestruje kh pomiędzy 18 a 20!?może ktoś mi to wytłumaczyć? jak to jest możliwe ze twardość ogólna 0 a kh która jest jej składową jest 20 ( i kh jest stale niezależnie od wartości gh podobnie jak w ro )???powiem szczerze ze trochę zgłupiałem :confused:

Zadzwoń lub napisz do dwu firm od osmozy by znać ich zdania np do osmozy.pl z prośbą o opinię.

Na pewno kh nie zerowe to żle ale dlaczego tak jest nie potrafię pomóc bo się na tym nie znam.

Miałem pierwszą osmozę 5 lat i przy uruchamianiu zgodnie z instrukcją najpierw płukałem te wkłady sedymentacyjny i węglowy Przez kilka minut płynęła węglowa woda zanim się przepłukały oraz systematycznie co pół roku wymieniałem wkład sedymentacyjny i węglowy jednocześnie i jak ją zawiozłem do mieszkania w Warszawie to nadal robiła wodę o pH ok 5 oraz kH i GH -0. Tamta była gpd75 teraz mam taką z membraną gpd400 i robi identyczne parametry.

Pocieszę cię tylko że nowa membrana to mały wydatek.

Cała ta wojskowa technologia rodem z atomowych łodzi podwodnych stała się taniutka i ogólnie dostępna.

Kto raz spróbował herbaty parzonej na tej wodzie już nie będzie chciał innej jak na RO - tym możecie przekonać każdą małżowinkę jeśli pije herbatę, z kawą jest nie tak wyrażnie.

Opublikowano

ph 6

gh 0

kh 5!?

Czy woda, która trafia do filtra RO jest po zmiękczaczu wody? Masz dostęp do konduktometru lub miernika TDS?

Tutaj sprawa jest prosta. Zmiękczacze wody działają na zasadzie jonowymiennej. Jony wapnia i magnezu są wymieniane głównie na jony sodu i potasu. Ponieważ testy akwarystyczne mierzące twardość węglanową tak naprawdę pokazują zasadowość wody, dlatego takie wyniki. Tutaj opierajmy się na wynikach testów na twardość ogólną.

Opublikowano

zmiękczacz mam podłączony do sieci na wejściu do domu także tak woda do ro trafia już zmiękczona , niestety nie mam dostępu do tych mierników ale może warto w coś takiego zainwestować?

i dzięki za wyjaśnienie sprawy zmiękczacza nie powiem ze wiem w 100% o co chodzi :) ale wierze ze tak ma być :D