Skocz do zawartości

Pytania zupełnie jak z elementarza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W nocy pali się światełko nocne. Takie jest życzenie córki, a to jest jej wymarzone akwarium, więc nie ingeruję. W ostateczności boki usunę, ale spróbuję jeszcze z taśmą magnetyczną.

A teraz pytanie od dziecka: kiedy może wpuścić do akwarium świderki?

Opublikowano

...generalnie przyssawki szybko odklejają się od spienionego PCV w wodzie. A już szczególnie pompa będzie Ci się odklejać bo ona wibruje .Niewiele też pomoże krótkie gotowanie przyssawek w wodzie. Skoro punktowo nie przykleiłaś boków to możesz zrobić jeszcze w ten sposób ( będzie naprawdę estetyczniej wyglądać) ,że do bocznych szyb ( na zewnątrz ) możesz przykleić czarną samoprzylepną folię .Ale taką z naklejanym papierkiem który odklejasz i za pomocą wody z płynem do mycia naczyń ją naklejasz .Inne będą miały bąble a ta nie i trzyma bardzo mocno.

Ale to kwestia gustu..A uwierz mi ,że będzie Cie denerwować to ,że ciągle będzie Ci się coś odklejać od PCV.

Opublikowano

Dzięki za wszystkie porady.

Kupiłam magnesy neodymowe. Są bardzo mocne, trudno je od siebie oderwać, ale przez pcv i szybę trzymają tak sobie. Musiałyby być dużo większe, żeby dać radę. Ale połączone ze sobą po kilka sztuk i przeciągnięte po tym odstającym pcv spowodowały, że tło przykleiło się do szyby na tę cienką warstewkę wody pod spodem. Trzyma się całkiem ok, więc pewnie tak to zostawię. Będę tylko musiała wyjmować i czyścić co jakiś czas.

A jak się zirytuję, to wyjmę pcv i przykleję folię.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Minęło 25 dni od zalania zbiornika. Bardzo proszę doświadczonych kolegów o radę, czy cykl azotowy przebiega prawidłowo i czy już czas na wpuszczenie ryb. Oto jak zmieniały się parametry(przepraszam, nie umiem wstawiać tabel, ale chyba widać o co chodzi).

Woda w kranie: pH=8 KH=10 GH=12

Do wody dodałam uzdatniacz Aquasafe i Aquatan

Filtracja: Wewnętrzny Aquael Turbo, ale bez komory z ceramiką; zewnętrzny JBL z wkładem gąbkowym na górze, grysem koralowym w na środku i ceramicznymi kulkami JBL na dole.

Testy kropelkowe JBL

dzień	 NH4	  NO2	        NO3         pH

4	 0,1	   0.05	        <0.5	       8

6	 1         0.2            1         8

7	0.6	   0.2	            1	       8

8	 1.5	    0.2	           1	

13	<0,05       1	           20	       8 Woda przejrzysta; Dodałam bakterie Microbe Lite	

16	<0.05       1	           5	

18	<0.05       1	           1	

19	<0.05       1	          15	             Dodałam Microbe Lite

23	<0.05      0.5	           3	             Dodałam Prodibio Biodigest	

25	<0.05    <0.01	           3	        8

Zastanawia mnie brak glonów.

Co dalej? NO3 niskie, więc wody chyba nie podmieniam? Można już wpuścić ryby? Planowana obsada to 5-6 saulosi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie dostałem prace za granica rotacje mam 5 tyg za granica dwa w domu i pytanie jest take czy jak kupie większy filtr zewnętrzny będę w stanie utrzymać akwarium czy będę musiał zrezygnować podstawowymi rzeczami zajmie się żona gorzej z podmiana wody proszę o szybka odpowiedz bo muszę działać pozdrawiam

Opublikowano

Grzegorz.... to Ci rozwiąże problem . http://forum.klub-malawi.pl/blok-absorbera-azotanow-no3-purolite-a520e-t23348.html?&highlight=absorber+deccorativo .Wiem ,że dużo czytania ..Ale kolega który założył ten wątek sprzedaje te urządzenie na naszej giełdzie . Tu masz link

http://www.klub-malawi.pl/gielda/12-filtracja/76-3w1-nowy-diy-krystalizator-wod.html

.Pisz do niego na PW bo w Twoim przypadku to urządzenie rozwiąże Ci Twoje problemy.