Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy macie u siebie szyby nakrywowe? Jeśli tak to czy nie przeszkadza to w napowietrzaniu wody?

Mam akwarium bez pokrywy i zastanawiam się na szybami nakrywowymi.

Opublikowano

Witaj. Ja też się podłącze do pytania bo bo restarcie akwa nie mogę dojść do ładu z uszczelnieniem mojej DIY pokrywy i już chciałem przyklejać a tu nagle pomysł szyba. Czy można bezpośrednio położyć na wzmocnieniach akwa ? I czy osadzający się kamień nie odbierze mocy dochodzącego światła do akwa ?

[300] Malawi

Opublikowano
Czy można bezpośrednio położyć na wzmocnieniach akwa ? I czy osadzający się kamień nie odbierze mocy dochodzącego światła do akwa ?

Jak już to kładź na wzmocnienia nie przeszkadza , a jak zajdzie kamieniem to koniecznie trza czyścić bo na pewno zacznie ograniczać dostęp światła.

Opublikowano

Witaj mam szyby nakrywowe ,nie przeszkadza to w napowietrzaniu wody (wycięte narożniki szyb na rurki filtrów ).Wyciętymi miejscami wyskakiwały czasami ryby ,kupiłem w ogrodniczym siatkę plastikową oczko jakieś 5mm dokleiłem do szyb silikonem i wyciełem miejsca na rurki brak rybich czipsów. Poza tym krawędż szyb objechałem silikonem dlatego żeby w czasie zdejmowania lub wkładania szyb nie uszkodzić szkła.A często kruszyłem rogi szyb bo mam je bardzo cienkie. W miejscach w których szyba styka się z wzmocnieniem nałożyłem również pasek silikonu, miejsce styku szyby z wzmocnieniem przedzielone silikonem.Czyszczę jak się

pokrywa kamieniem -ręcznik papierowy nasączony octem położony na powierzchnię jakieś 15-20min kamień schodzi bardzo dobrze

Pozdrawiam

Opublikowano

Byłem u szklarza zakupiłem 4 szybki po 2 na jednej stornie i drugiej wzmocnienia. Chciałem tak żeby łatwiej było karmić itp nie zdejmując całości , a poza tym mam o 2 szpary ok 1,5 cm więcej co na pewno nie wpłynie negatywnie :) Teraz tylko belka DIY led , a naświetlacze out i będzie wyglądać ciekawie podoba mi się z szybmi.

[300] Malawi