Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Poprosiłbym o wypowiedzenie się w kwestii łączenia mbuna z aulonacarami.

Mam u siebie aceiki i red redy. Naczytałem się o dietach itd. Ale chciałbym opinii kogoś kto przerobił temat.

Empirycznie doświadczeni w temacie przemówcie...a reszta teoretyków niech czyta, uczy się i nie spamuje :)

z góry dzieki

Opublikowano
Hej.

Poprosiłbym o wypowiedzenie się w kwestii łączenia mbuna z aulonacarami.

Mam u siebie aceiki i red redy. Naczytałem się o dietach itd. Ale chciałbym opinii kogoś kto przerobił temat.

Empirycznie doświadczeni w temacie przemówcie...a reszta teoretyków niech czyta, uczy się i nie spamuje :)

z góry dzieki

Acei to typowy roślinożerca. Red-red może być rybą dość terytorialną. Z mojego doświadczenia najlepszymi kompanami do Aulonocar są popularne Yellowki i Rdzawe. Wszystko też zależy od wielkości akwarium. Aulonocary są rybami, które lubią pływać i kopać.

Opublikowano
Acei to typowy roślinożerca.

Marcinie P acei to ryba wszystkożerna ale nie połączyłbym ją z aulonkami. Miałem tą rybkę dość długo aby zaobserwować iż dieta większa niż pół na pól będzie na minus dla owego osobnika.

Posiadam Aulonocara Jacobfreibergi Otter Point już około roku z rybami z rodzaju mbuna czyli M sobo Magunga i Luwino Reef i śmiem twierdzić, iż aulonka spokojnie daje sobie radę z takimi sąsiadami. Samczyk Otter Point jest drugim samce w baniaku do rządzenia. Tak naprawdę schodzi z drogi tylko samczykowi M msobo Magunga. jak jeden drugiemu wejdzie w drogę.

Myślę, że M red red spokojnie sobie poradzi z aulonami i na odwrót. Na temat P acei moje zdanie znasz.

• Dziękuję 1
Opublikowano

A jak z karmieniem.obecna obsada nie wymaga białkowych dodatkow (o ile się nie myle),a podobno aulonacary owego białka wymagają. Poprosiłbym coś o karmieniu.jak ile itd.

Btw.

Myślę o aulonacarach beansche benga

Opublikowano
Myślę o aulonacarach beansche benga

Aulonocara to aulonocara dieta mięsna. Wyżej napisałem, że nie dałbym P acei z aulonami. Gdyż Aulonocara potrzebuje więcej pokarmów mięsnych. M red red myslę że sobie poradzi jak moje msobo

PS

Co do karmienia mbuny z aulonkami to rozwiązałem to w następujący sposób pomieszałem kilka pokarmów razem NLS, Naturefood, Omega One i trzy razy w tygodnu mrożonka. Nie zauważyłem aby mbuna tyła a aulona i inna non mbuna nie traciła wszystko co ma piękne czyli kolorki itd

• Dziękuję 1
Opublikowano

A co ładnego byście polecili do acei i redów? Tylko nie saulosi ani yellow. chcialbym dołożyć coś wyjatkowego (za takie miałem aulonki) poproszę o propozycje substytutu. Może jakieś petrotilapie

Opublikowano
Marcinie P acei to ryba wszystkożerna ale nie połączyłbym ją z aulonkami. Miałem tą rybkę dość długo aby zaobserwować iż dieta większa niż pół na pól będzie na minus dla owego osobnika.

Posiadam Aulonocara Jacobfreibergi Otter Point już około roku z rybami z rodzaju mbuna czyli M sobo Magunga i Luwino Reef i śmiem twierdzić, iż aulonka spokojnie daje sobie radę z takimi sąsiadami. Samczyk Otter Point jest drugim samce w baniaku do rządzenia. Tak naprawdę schodzi z drogi tylko samczykowi M msobo Magunga. jak jeden drugiemu wejdzie w drogę.

Myślę, że M red red spokojnie sobie poradzi z aulonami i na odwrót. Na temat P acei moje zdanie znasz.

Coś mi się z tym Acei pomieszało. Możliwe, że gdzieś wyczytałem, że preferują dietę roślinną. Co do trzymania Aulonek z mbuną to u mnie nie było nigdy problemów. Mbuna zawsze nie zwracała uwagi na Aulonki i odwrotnie. Na pewno nie można łączyć mbuny i Aulonek o podobnym ubarwieniu.

A co ładnego byście polecili do acei i redów? Tylko nie saulosi ani yellow. chcialbym dołożyć coś wyjatkowego (za takie miałem aulonki) poproszę o propozycje substytutu. Może jakieś petrotilapie

Napisz może najpierw jakie masz akwarium. Będzie łatwiej coś dobrać.

Opublikowano

Kolego Tekuella znalazłem że masz zbiornik 240l czyli ani P acei i M red red nie nadają się do tego zbiornika. Są po prostu za duże, acei rośnie do 17-18cm a red red do 15cm i jest dość agresywny. to jest moje zdanie a Ty zrobisz jak uważasz.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jestem świadomy rozmiarów moich ryb.jestem przed zakupem akwa o dl 150 cm i chciałbym dołożyć coś ładnego. Stąd moje pytania.

Co do agresji redów to nie mogę tego potwierdzić. Samiec acei ewidentnie rządzi a zbiorniku a red goni ale tylko swoje i to bez jakiś szaleństw.

Opublikowano

Coś wyjątkowego to na pewno Petrotilapia. Wtedy jednak powinieneś przesunąć dietę w kierunku diety roślinnej czyli karm o charakterze mięsnym powinno być około 30%. Jest to dieta kompromisowa. Wydaje mi się że jako o rybę wyjątkową mógłbyś pokusić się zamiast aulonocara niepasujących do Twoich podopiecznych pod względem diety o inną non - Mbuna pasującą idealnie a wiec peryfitonożernych Protomelas ( taeniolatus, steveni taiwan ). Oczywiście jeśli te akwarium 150 cm jest blisko i realne :).