Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dzisiaj po tygodniowym odpaleniu sumpa i posadzeniu roslinek, sprawdziłem parametry po których bylem milo zaskoczony no3 poniżej 5, a po4 0.32 następne pomiary podam za tydzień pozdrawiam.

Witaj kolego,

ostudzę nieco twoje miłe zaskoczenie - jesteś z parametrami na granicy sinic.

Bez paniki ale trzeba z tych parametrów powoli uciekać.

Jak byś podał inne parametry w tym NO3/PO4 wody kranowej, obsadę, ilość i częstość podmian to jakaś nauka z twoich informacji by była, choć sump wielkości samego akwarium to nie jest moja bajka. Lepsze zamiast tego sumpa jest drugie akwarium z drugą obsadą:D czyli dwa baniaki bez sumpa:D ale np z NO3 =20 mg/l a PO4 = 0,1

Opublikowano

Czesc, w glownym zbiorniku plywa 14 ryb, 6 slimakow ,podmianki robie regularnie co tydzien ok 10-20%, a DSB smiga dopiero tydzien wiec nie ma co narazie liczyc na spadek parametrow . Filtr DSB dojrzewa dwa miesiace przy dobrym zaopatrywaniu go w rozne skladniki takie jak tetytrus, a wiec poczekamy zobaczymy pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Patrząc na pudełko po lodach to masz to DSB za niskie. Ponadto pilnuje żebyś miał pH poniżej 7.5 bo w twardej wodzie będzie poważne ryzyko że Ci się pod tym piachem wytworzy czarna gnijąca masa. Nie wpuszczaj tam świderków. Dobrze że posadziłeś rośliny. Choć zakładam że nie dałeś pod spód kratki obszytej pończochą tak żeby pod piachem było 2cm bez piachu, zasypane bez przepływu jednak bez piachu. To by poprawiło. I nie wiem jak i co badasz, ale takie złoże startuje w słodkowodnym 5-6 miesięcy, więc mogę powiedzieć otwarcie, ta część wypowiedzi nie trzyma się kupy, albo nie to ma wpływ na parametry. Bez urazy, ale badałem wpływ takiego filtra na akwarium z paletami bez podmian. Zaskoczył po 6 miesiącach, obniżając no3 spoza skali do <5mg w ciągu tygodnia. Po czym nie musiałem podmieniać wody przez 7 miesięcy. Ale to była tak miękka i kwaśna woda z garbnikami, że nie rosły tam nawet glony na szybach, a mchy rozpuszczało. Ph5.5 kh0 gh0. Po likwidacji baniaka wyjąłem z niego wiaderko czystego detrytusu i czyściutki piach z filtra. Taki manewr wcześniej w malawi mi nie wyszedł. Piach poczerniał i wydzielał siarkowodór, także uważaj!